Bandırma ismi Türkler için bir vapurun adı olmaktan çok büyük anlamlar taşır. Bandırma Vapuru, Türk Ulusu’nun özgür yolculuğunun ilk adıdır. Karadeniz’in hırçın sularına yazılan bağımsızlık tutkusunun ilk kelimeleridir Bandırma Vapuru. Bandırma Vapuru, Cesur Yürek Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’e giden yolda ilk yoldaşı, ilk sırdaşıdır. Vapura ayak bastığında Mustafa Kemal, Samsun’a ne için gittiğini çok iyi bilir. Bir gün önce Güzel İzmir, Yunan Askerleri tarafından işgal edilmiştir. İstanbul’dan, Samsun’a başlayan o tarihi yolculuk, büyük önem taşımaktadır. Ben size bu yazıda Bandırma Vapuru’nu anlatmak istiyorum. Bizi özgürlüğü taşıyan o müthiş vapurun kısa da olsa hikayesinden söz edeceğim. 

Gönderine çektiği Türk Bayrağı bir ulusun kaderini değiştiren Bandırma Vapuru, 1878 yılında İskoçya’da inşa edildi. İngiltere ve Yunanistan bayrağıyla denizlerde yük ve yolcu taşıdı. Vapur daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’na geçti.  Mustafa Kemal Paşa ile Samsun yolculuğuna çıktığında Bandırma Vapuru 41 yaşındaydı. Mustafa Kemal Paşa da 38 yaşında. Karadeniz’in sularında köpük köpük özgürlük aşkıyla yol aldılar. Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu’ydu. Mustafa Kemal Paşa ve Kaptan İsmail Hakkı, Samsun rotasını Şişli’de çizdi. Kıyıya yakın yol alma konusunda anlaşmaya varıldı. Mustafa Kemal Paşa annesine vedasını yola çıkmadan şöyle yapmıştı: "Anne, ben yarın Anadolu'ya gidiyorum. Buraların hali belli değil. Selanik nasıl elden gittiyse buralar da öyle olabilir. Ben, kurtarmaya çalışacağım. Elimden ne gelirse onu yapacağım. Fakat bu işte tehlike çoktur. Hesapta ölmek, gidip gelmemek vardır. Bana hakkını helal et”… Bandırma Vapuru’nda 49 görevli, 5 sivil ile 25 mürettebat ile yol almaya başladı. Vapurda aynı zamanda 18 at bulunuyordu. 

BANDIRMA BAĞIMSIZLIK TAŞIDI!
Bandırma Vapuru, Türk Ulusu’nun özgürlük düşüncelerini ve milli kurtuluşun ateşini 19 Mayıs 1919'da sabah saat 8.15'te Samsun'a ulaştırdı. Sonrasında Mustafa Kemal Paşa’nın yaktığı ve taşıdığı o milli kurtuluş ateşi Anadolu’ya yayıldı. Samsun’da başlayan kurtuluş yolcuğunu 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona erdi. O yolculuğu başlatan Bandırma Vapuru’na ne mi oldu? Kurtuluş yolculuğu sonrası 6 yıl boyunca posta taşıma vapuru olarak kullanıldı. 1925 yılında hurdaya çıkarılarak parçalandı. Net bir fotoğrafı bile olmayan Bandırma Vapuru’ndan geriye Türkiye Cumhuriyeti kaldı. 1999 yılında Bandırma Vapuru’nun benzeri Samsun’da yapılma kararı alındı. 2003 yılında Bandırma Vapuru tamamlandı ve müze olarak Samsun sahilinde bir tarihi yaşatmak adına açıldı. 

Son cümle: “Bandırma bu ülkede sadece bir şehir adı değildir. Bandırma, kurtuluşa giden yoldur. Bandırma özgürlüktür…”