Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ı “hayırlı olsun ve başarı” dileklerimizi sunmak üzere Ege-Koop olarak makamında ziyaret ettik.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz, önceliğinin “bilimsel özgürlük ve sivil topluma açık bir yönetim sergilemek olduğunu” söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası düzeyde başarısını hedeflediğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, İzmir’in köklü eğitim kurumu ve ülkemizin de önde gelen üniversitelerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi’ni bilim, özgürlük ve öğrenci odaklı, aynı zamanda da; toplumsal ihtiyaç ve istekler ortak paydasında yöneteceğini anlattı.

Bu arada; üniversitenin sivil toplum örgütleriyle iş birliğine açık olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr.  Bayram Yılmaz, üniversitenin iki taşıyıcı kolonunun öğrenci ve akademik kadronun olduğunu, vazgeçilmez bu iki kesimin bilimsel ve demokratik özgürlüğünü öncelediğinin de altını çizdi.

Üniversite, toplumsal kalkınma ilişkisi

Üniversite sadece eğitim veren bir kurum değil; bunun yanında ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel gelişmesine, özgürlük ve demokratik kimliğinin kalite kazanmasına öncülük eden, katkı sağlayan “BİLİM MERKEZİ”dir.

Bu bağlamda; Rektör Prof. Dr. Yılmaz; önceki rektörden farklı olarak dekanların, bölüm başkanlarının ve akademisyenlerin toplumu bilgilendirmeleri açısından önünü açtı, akademik kadro ile toplumun buluşmasını sağladı.

Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz; üniversite-toplum ilişkisini anlatırken, Dokuz Eylül Üniversitesi’ni bilim odaklı ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlar ve talepler ortak paydasında yöneteceğini söyledi.

Bunun ilk adımı olarak da, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir’i Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’ne atamasını yaparak gösterdi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in bu göreve getirilmesi; deprem araştırmaları, depreme hazırlık ve deprem bilincinin yaygınlaştırılması açısından son derece yararlı olmuştur.

Bu arada; önceki rektör döneminde, Ege-Koop Danışma Kurulu toplantısına katılarak kurul üyelerini bilimsel araştırmalarla oluşturulan verileri ve depreme hazırlık konusunda toplumsal farkındalığı sağlamaya dönük bilgilendirmede bulunduğu için tekrar atamasını yapmadı. Yerine başka bir atama yaptı.
Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ın, Prof. Dr. Hasan Sözbilir’i Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’ne yeniden ataması; bilimi halkın hizmetine sunmayı öncelediğini göstermektedir.

SONUÇ OLARAK

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ın üniversitenin ürettiği bilimsel verileri sivil toplum örgütleriyle, halkla paylaşılmasının önünü açması, aynı zamanda ülkesel kalkınmanın da önünü açmaktır. Üniversite; gelişmenin, kalkınmanın, demokratikleşmenin temel dinamiğidir.