Bundan önceki ilk iki hafta, yazılarımda, Çocuklar İçin Felsefe’nin ne olduğu ve bunu yöntem olarak nasıl kullanabileceğimizi ve örnek bir felsefi diyalogda olması gereken soruları bir hikayeüzerinden aktarmıştım sizlere. Bu haftaki yazıda Çocuklar İçin Felsefe ile tanışmam ve çocuklarla çalışmaya başlamamdan sonra, kitaplığımda yerini alan bazı kitapları sizlerle paylaşacağım. Bu kitaplar yalnızca çocukların değil biz yetişkinlerin de keyifle okuyabileceği ve üzerine konuşabileceği kavramları, çatışma durumlarını ve felsefi soruları barındırmaktadır. O zaman gelin bakalım bu kitaplara.
Felsefenin Kısa Tarihi ve Felsefe Okuma Rehberi, (NigelWarburton) Alfa Yayınları’ndan çıkmış olan bu iki kitap felsefe ile yeni tanışanlar için temel bir alt yapısağlayabilecek kitapların başında geliyor.
Felsefe Kullanım Kılavuzu(SımonBlackburn) Aylak Kitap’tan çıkmış olan bu kitap, tarih boyunca kafa kurcalayan temel felsefi ve bilimsel meseleleri okuyucuların gündemine taşıyor. Bu kafa kurcalayan sorulardan yalnızca birkaçı; İnsan doğası nedir?, Neden iyi olmalı? , Tanrıya ihtiyacımız var mı?, Toplum diye bir şey var mı?... gibi uzayıp giden sorular deryası.
Eleştirel düşünme İçin Bir Rehber (Vincent RyanRuggiero) Alfa Yayınları’ndan çıkmış olan bu kitapta en hassas felsefi tartışmalar somut örneklerle bizlere sunulmuş harika bir kitap.
Wittgensteın’ın Böceği (Martın Cohen) Aylak Kitap’tan çıkmış olan bu kitapta Platon’un Mağarası’ndan tutun Newton’ınKovası’na kadar eşsiz bir tarih anlatımı eşliğinde, sorularla bizi düşünmeye davet ediyor.
İnsan Yemenin Nesi Yanlış? (Peter Cave) Aylak Kitap’tan çıkmış olan bu kitap bizi paradokslarla, mantık oyunlarıyla baş başa bırakıyor ve hayatın en önemli sorularını mizahi bir dille sunuyor.
Çocuklarla Felsefe Sohbetleri, Felsefeyle Saadet Olmaz ve Başka Diyarların Felsefeleri (Roger- PolDroit) Say Yayınları’ndan çıkmış olan bu kitaplar hem çocuklar için hem de yetişkinler için felsefe de okunabilecek kitaplar arasında yer almaktadır.
Çocuklar İçin Felsefe (David A. White) Odtü Yayıncılık’tan çıkan bu kitap da çocuklar, Antik Yunan Çağı’ndan günümüze filozofların üzerinde çalıştığı sorular hakkında düşünmeye çağrılıyor.
Yukarıdaki adı geçen kitapların birçoğu yetişkinlerin felsefe ile tanışmasında, felsefi bir diyalogu nasıl yürütebilecekleri, hangi türden soruların felsefi soru olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilecekleri kaynaklardır. Bu kaynakların dışında biz yetişkinler, çocuklar ilefelsefi bir diyalog gerçekleştirmek istediğimizde, çocuk edebiyatı beslenilebilecek en iyi yer.
Çocuklar İçin Felsefe’de kullanılabilecek nitelikli birçok çocuk kitabı var. Bu kitaplardaki çatışma durumlarını, düşünmeye ve sorgulamaya yönlendiren kavramları fark etmekle birlikte bu kitapları felsefi diyaloglarda kullanabiliriz.
- Eğer Bir Fareciğe Kurabiye Verirsen, Laura Numeroff
- Çekirge’nin Yolculuğu, Arnold Lobel
- Baykuş Evde Tek Başına, Arnold Lobel
- Selma, JuttaBauer
- Küçük Fare İle Kırmızı Duvar, BrittaTeckentrup
- Yalnız Balina, BenjiDavies
- Frederick, LeoLionni
- Bu Kitabın Ortasında Duvar Var, JonAgee
- İyi Yürekli Dev Memo, Julia Donaldson&AxelScheffler
- Filozof Çocuk, Oscar Brenifier
- Yüzyüz, LeoLionni
- Filozof Meşe, AnooshirvanMiandji
- Cömert Ağaç, ShelSilverstein
- Kurbağa Murbağa, Arnold Lobel
- Akıllı Tilkinin Masalı, Debi Gliori
- Roko Püfleyen Küçük Dinazor, David Bedford&MandyStanley
- Hiçbir Şey Yapmama Günü, BeatrıceAlemagna
İyi Okumalar…
“Merak, bir filozofun en düşkün olduğu şeydir. Çünkü felsefenin bundan başka bir başlangıcı yoktur. “ PLATON