Merak nedir? Merakınnet bir tanımını yapmak çok zor. Lakin felsefe literatüründe “bilme isteği” olarak tanımlanıyor. Merak, bizi harekete geçiren ve bizi biz yapan önemli bir duygumuzdur. İnsanı insan yapan meraktır diyebiliriz. İşte sizlere, böylesine önemli bir kavramın başlığı altında toplanmış olan harika bir oluşumdan söz etmek istiyorum. Uzun süredir birlikte çalışmalar yürüten, 24 eğitmenin bir araya gelmesiyle kurulan Öğrenme Meraklıları Kooperatifi. Bu kooperatif, insani değerler odaklı üretimlerle kazanımlar elde etmeyi amaçlayan, eğitim, program geliştirme ve danışmanlık hizmetleri veren, eğitim hakkından yeterince yararlanamayan, dezavantajlı gruplara ulaşmak amacı ile kurulan, kar amacı gütmeyen bir oluşumdur.
Öğrenme Meraklıları Eğitim Kooperatifi özgün ve nitelikli çalışmalarını “meraklılar”labuluşturmak için Isparta, İstanbul, ve Ankara’dan sonra bu kez de 28 Mart Cumartesi günü İzmir’de olacak. “Öğrenme ortamında (öğretmen dahil) herkes öğrenendir” önermesiyle kurgulanmış sabah ve öğleden sonra olmak üzere eş zamanlı dört atölyenin yer alacağı çalışmaya Özel İzmir SEV Okulları ev sahipliği yapacak.
Katılımcıların sorularıyla, birikimleriyle zenginleşecek olan bu buluşmada yer alacak atölyeler ise şunlardır;
- Doğaçlama Teknikleriyle Kendiliğinden Öğrenme (Rehber, Uzm. Sevinç Ustabaş Kara) :Doğaçlama ile sadece sahnede mi karşılaşırız? Rutin olduğunu düşündüğümüz yaşamda doğaçlama davranmak mümkün mü? gibi sorulara yanıt aranacak.
- Öğretmenler için Çocuklarla Felsefe (Rehber, Dr. Nihan Akkocaoğlu Çayır): Çocuklar için felsefe ya da çocuklarla felsefe, sadece çocukları değil öğretmenleri de sorgulamaya davet ediyor.Bu atölyede, çocuklar için felsefeyi felsefe yaparak tanıyacaksınız. Çocuklar için felsefenin amaçları, soruları ve değerlendirme süreçleri ele alınacak.
- Yaratıcı Yazma, Şekilden Kurguya (Rehber, Dr. Nilay Yılmaz): Atölyede görsel okuma becerilerini geliştirmenin, yazma heyecanı ve ilgisi oluşturmanın, görsel okumayı yaratıcı düşünme ve yazma teknikleriyle destekleyen karakter ve kurgu oluşturmanın eğlenceli ve pratik yollarını paylaşmayı amaçlamaktadır.
- Kalemini Kap Gel! Sınıf Yönetimi (Rehber, Uzm. Ö. Özlem Gökbulut): Kalem, eğitim ve öğrenme sürecinin vazgeçilmez araçlarından biridir. Kurşun kalem, uçlu kalem, dolma kalem… Çeşit çeşittir tıpkı sınıflardaki çocuklar gibi. Öğretmenlerden beklenen ise kendilerini tüketmeden her birinin kendine özgülüğünü kaybettirmeden barış ortamında öğrenmelerini sağlamaktır. Yaşamdan edinilen pratiklerin ortaya konup; öğrenenin bireysel özellik ve ihtiyaçları, öğrenme ortamı, okul iklimi, öğrenen merkezli eğitim ve alternatif yöntem ve tekniklerini deneyimleyeceğiniz bir atölye.