Toplumları birbirini kenetleyen unsurların başında kültürel mirasları gelir. Ortak kültürün getirdiği ortak duygu, toplumsal huzur ve barışın da teminatıdır. Bazı kültürel miraslar ise uluslararası boyuttadır. Hıdırellez Bayramı gibi… Hıdırellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bir bayramdır. Birçok ulus tarafından aynı anda kutlanan nadir bayramlardandır. Genel olarak Hızır Günü olarak bilinir. Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Türkiye’de 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede kutlama törenleri yapılır. Hıdırellez, Türkiye ve Makedonya’nın ortak başvurusu ile UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne 2016 yılında dahil edildi. Kutlamalar Hıdırlık adı verilen yeşil kırlar, ağaçlık alanlar ve su kenarlarında yapılır. İşin özünde hayata olumluma, umut ve gelecekten ışık tutma vardır. Aslında tüm dünyada “Dilek Günü” anlamındadır. İsteklerin kabul edilmesi için herkes kendi kültürüyle dua eder.
ORTAK KÜLTÜR BİRLEŞTİRİR!
Şu günlerden dünya olarak en büyük ihtiyacımız sağlık, barış ve huzur. Pandemi tüm ülkelerin dengesini bozdu. Bozulan ülke dengeleri doğal olarak insanlara da yansıdı. Etkilerini ileride daha büyük hissedip yaşayacağımız sorunlar filizleniyor. Böyle durumlarda ortak kutlama ve eğlenceler sosyal yaralara en azından merhem oluyor. Bu sene kısıtlamalar nedeniyle ateşler yakılmayacak, oyunlar oynanmayacak ama Hıdırellez ruhunu taşıyıp dilekler yine dilenecek. Bu kez dünyanın kendisi darda. Bu darlığı, sağlıklı bir huzura çevirecek günler dilemek su sıkıntılı zamanımızda en azından moral olacaktır. Siz dileklerinizi bir ağaca bağlamayı ihmal etmeyin. Bu kültürel bir inançtır. Hem de dünya insanlarının aynı anda kutladığı…
Hıdırellez bir güven ve paylaşım günüdür. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları eskiden açık bırakılmış. (Şimdilerde böyle bir şey yok)… Hıdırellez’de umut öyle bir yol alır ki, o gece ev ve araba isteyen kişiler gül ağacının altına isteklerinin küçük bir modelini yapıp koymaları halinde bu isteklerinin olacağını düşünür. Umut fakirin ekmeği değil mi? Hayal etmek, kavuşmanın ön şartı değil mi? Yaşadığımız son yıl bize aslında güzel şeyler de öğretti. En büyük hazine sağlık. Her gün binlerce kişi virüse yakalanıyor. Yüzlerce ölümler yaşıyoruz. Dünya olarak aslında tam olarak ‘yetiş ya Hızır’ durumundayız. Pandemiye karşı elimizde etkin silah şu anda aşı var. Moral ve motivasyon herkes için çok önemli. Güzel düşünmekte. Bu Hıdırellez de buna vesile olsun.
Son cümle: “Dünya olarak bu Hıdırellez’de tek dileğimiz sağlık olsun…”