Ey içki, eğer senin adın yoksa sana 'iblis' diyelim... Sözün sahibi ünlü İngiliz şair William Shakespeare. Bugünlerde yaşadığımız sahte içki ölümlerini Shakespeare görseydi, içkiye ne isim koyardı bilemiyorum. Ama İzmir dahil birçok kentimizde "Sahte Alkol Faciası" yaşıyoruz. Keyif almak için yudumladığımız içkiden can çıkıyor, ölüm geliyor. Sıkıntı bugünün konusu değil. Kaçak içki neden var? Kaçak ve tehlikeli olduğu halde neden bu içkiler satın alınıyor ve tüketiliyor?
Alkollü içeceklere yapılan zamlar son 20 yıldır konuşulan en güncel konulardan biri. Türkiye'de 6 ayda bir alkole otomatik zam geliyor. 70'lik rakının fiyatı 20 yılda 50 kat artarak 160 lirayı geçmiş durumda. 20 yıl önceki asgari ücretle 23 şişe 70'lik rakı alınırken; 2020'de bu rakam 15 şişeye düşmüş durumda. Alkolde yaşanan bu zam artışı içki kaçakçılığı ile evde alkol üretimi gerçeğini ortaya çıkardı. Uzun yıllardır piyasada satılan kitlerle evde alkol üretimi özelikle İzmir'de yaygın olarak yapılıyor. Tutmayan ölçüler, sağlık olarak büyük risk oluşturuyor. Özellikle metil alkol körlüğe ve ölüme neden olabiliyor.
BİLE BİLE NEDEN KAÇAK İÇKİ ALINIYOR?
Yetersiz denetim, tüketici bilinçsizliği, yasal üretim ve satıştaki yüksek vergi kaçak içki gerçeğini ortaya çıkaran en önemli nedenler. Bunun yanında kaçak içkideki fiyat düşüklüğü yönelişin asıl nedeni... Bile bile keyifli ölüm... Belirtisinin çıkması 30 saat sürebiliyor. Karaciğer iflas ediyor, ardından körlük başlıyor. Yüksek fiyatların nedeni bilindiği gibi vergiler. Bugün bayi satış fiyatı 160 lira olan 70'lik rakıda, satış fiyatının yüzde 70'i vergilerden oluşuyor.
EN FAZLA KAÇAK İÇKİ İZMİR'DE!
Emniyet güçleri her yıl bir önceki yıla göre daha çok kaçak içki ele geçiriyor. 2014 yılında 27 bin 428 litre kaçak içki yakalanırken; 2018 yılında bu rakam 1 milyon 48 bin 645 litre olmuş. 4 yılda ele geçirilen miktardaki artış aslında bugünkü ölümleri net şekilde açıklıyor. Alkol fiyatlarındaki artış kaçak içkiyi büyük ivme kazandırmış. Türkiye'de kaçak içkinin merkezi İzmir görünüyor. Hem de açık ara farkla. 2018 yılında İzmir'de 1 milyon 279 bin 917 şişe kaçak içki ele geçirilmiş .
2'inci sırada 116 bin 238 şişe ile Adana geliyor. İstanbul'da ele geçirilen kaçak içki ise; 82 bin 10 şişe...
Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Eurostat verilerine göre; Türkiye 37 Avrupa ülkesi içinde alkolün en pahalı olduğu 2'nci ülke. Listenin ilk sırasında Arnavutluk var. 3'üncü sırada ise Bosna-Hersek.
Kaçak içki İzmir'de can almaya devam ediyor. Bu konuda gerekli önlemler alınmazsa bu haberleri yıllar sonra da okuyacak gibiyiz. Ne tuhaf değil mi? Keyif almak için başlayan yolculuk ölümle bitiyor...
Son cümle: "Kaçak içki öldürür... İçmeyin!"