Kadının emeği;
Kadının görünmez emeği, cinsiyete dayalı iş bölümü ve toplumsal cinsiyet ilişkileri bağlamında tanımlanan bir emek biçimidir.
Kadının emeği sadece görünmez olan ev işlerinde ve çalışma hayatıyla maddi manevi anlamda güçlenmesi ortaya koyar.
Kadın üreterek çoğalıyor, ürettikleriyle kazanç sağlıyor.
Emek: Mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır.
Ekonomi sadece çalışmayı göz önünde bulundurur.
Kadınlarımız tarih boyunca emekleriyle üretimiyle en önemli unsurlardan biri olmuştur.
Teknolojinin gelişmesiyle, üretimini bilimsel olarak kanıtlayan emekçi kadınlarımızın ülkemizi ekonomik olarak destek sağladığı görülmektedir.
Bu destek gerek yapmış oldukları girişimcilik, gerek tarım, gerekse ev işleriyle ( Yemek , örgü, nakış) üretim sağladıkları işlerdir .
Söz ettiğim geçmişin en zor dönemlerinde damağınızda unutulmayan tat bırakan döneme damgasını vuran “Tarhana ve Ezogelin çorbasıydı.
Günümüzde kurulan kadın çalışma dernekleri, kooperatifler her biri umut oluyor. Başarılarını görmek gururlandırıyor. Yeni yapıların oluşumu haline geliyor. Çünkü kadınların kimlerin, hangi koşulda çalıştıklarını, başardığını görmesi gerekiyor ki tetikleyici sebeplerini ortaya çıkarabilsin, nitekim birlikte güç alarak başarıya adım atıyor.
“Üreten kadın güçlüdür”
Kadın ürettikçe güçlenecek. Büyüklerimiz bizi şuna alıştırdılar: “Kadınsın, kadınlığını bileceksin, erkeğin sözünden çıkmayacaksın, çocuğuna bakacaksın, eşine hizmet edeceksin.”
Köle miyiz biz? Bunu kabul etmeyeceğiz. Bununla başlamak gerek.
Toplum baskısı altında kalmayı red eden yürekli kadınlarımız olduğu sürece iyi bireyler ortaya çıkacak.
İnanıyorum ki; Kadının olduğu yerde güç vardır.
Kadının olduğu yerde başarı vardır.
Kadının olduğu yerde nezaket -medeniyet vardır.
Kadının olduğu yerde hayat vardır.