Özellikle kış aylarında çok sevilerek içilen boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden birisidir. Yeni nesilin çok da rastlamadığı, Eli güğümlü, belinde bardaklık olan bozacılar eskisi gibi sıklıkla sokaklarda dolaşmasalar da boza halen eski alışkanlıklarımızın ve geleneklerimizin bir parçasıdır. Hele de üzerine tarçın ve sıcak yeni kavrulmuş leblebi ile enfes bir tat oluşturmaktadır.
Besin Değerleri 100 gr.
Karbonhidrat (g) 15.39
Protein (g) 0.3
Yağ (g) 0.04
Lif (g) 0.1
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.18
Potasyum (mg) 7.17
Kalsiyum (mg) 4.66
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir (mg) 0.08
SIVI EKMEK; BOZA
Türkiye'de genellikle darıdan yapılan boza, mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavut darısı, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak ve içerisine su şeker katılarak yapılan bir içecektir. Bozanın mevsiminin eylül-mayıs ayları arası olarak bilinir ve bir su bardak boza ortalama 250-300 kalori enerji vermektedir.
Besleyici değeri yüksek olan bozanın içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini gibi vitaminler bulunur. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılan boza; kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidir. Mayalı olması içinde laktik asit oluşmasına neden olarak, mideyi koruyucu etki yaratır, sindirimi kolaylaştırır, gaz ve hazımsızlığın ortadan kalkmasını sağlar, kabızlığı azaltır, mide yanması gibi şikayetlerin oluşmasına engel olur. Üzerine eklenen toz tarçın ise kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterir. Aktif mayalar sayesinde bozanın prebiyotik etkisi vardır.
KİMLER RAHATLIKLA TÜKETEBİLİR?
Bozayı; zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle büyüme çağındaki gençler, gebeler, emziren kadınlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı oluşturur. Fazla kilosu olan kişilerin boza tüketirken 1 çay bardağını geçmemeleri ve ara öğün yerine tüketmelerini gerekir. Boza serin bir ortamda 3-5 gün muhafaza edilebilir. 3-5 günden fazla beklemiş olan bozanın tüketimi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabileceğinden tüketimde dikkat edilmelidir.
Herkese sağlıklı ve keyifli günler dilerim.