TUGAY CAN / İZ GAZETE -Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kongresi’nde sandıktan Deniz Yücel ile çıkarken, kongre kazananı, kaybedeni ve yaşanan olaylarıyla daha uzun süre konuşulacağa benziyor. Kongreyi ve sonrasını CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ile konuştuk.

Aziz Kocaoğlu’nun kamu gücünü kullanarak aday öne sürdüğü iddialarına yönelik “Aziz Kocaoğlu kamu gücünü kullandıysa bizim delegasyonumuz buna tepki koyar. Eğer bir tepki yoksa ve bu noktada Deniz Yücel arkadaşımız kazandıysa delegasyon ne eylerse güzel eyler.” yanıtını veren CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak,  “Eğer Aziz Kocaoğlu aday belirlediyse kamu gücünü kullandıysa bu delegasyon tepki koyardı. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi delegasyonu, Cumhuriyet Halk Partisi geleneği, demokrasiye inancı buna tepki koyar. Demek ki böyle bir şey yokmuş” dedi.

“İL BAŞKANLIĞI TEDBİR ALMALIYDI”

Kongrede yaşanan kavga sırasında olay yerinde olmadığını ifade eden Başak, “Bu olay üzücü bir olay. Bu arkadaş daha önce de bir şeyler yapmış. Her ne olursa olsun Cumhuriyet Halk Partisi kongresine bu yakışmaz” ifadelerini kullandı.

Kongrede çıkan olayların baş aktörü Ozan Çelik için “Daha önce de bu tarz iki eylemi olmuştu.” diyen Başak, “Bu arkadaş partili değilse, kongreyi düzenleyen İl başkanlığı bu konuda bir tedbir almalıydı. Ama bunun önüne nasıl geçilebilir? Bana kalırsa bu arkadaş partiden ihraç edilmeli, bir daha partinin yakınına bile sokulmamalı.” şeklinde konuştu. Başak ayrıca, “Bu tarz etkinliklerde bu tarz şeyler maalesef oluyor. Ancak bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmamalı” dedi.

UTKU’NUN ADAPTASYONUNU BOZDU

Utku Gümrükçü’nün konuşması sırasında yaşanan olayın Gümrükçü’ye zarar verdiğini dile getiren Başak, “Konuşma sırasında bu tarz bir olay yaşanması, Utku’nun adaptasyonunu bozdu. Konuşmasının kesilmesi hoş olmadı tabi ki.” dedi.

Utku Gümrükçü’nün Çiğli İlçe Başkanlığı görevine devam etmesi taraftarı olduğunu söyleyen Başak, “Utku Gümrükçü, önemli bir kişilik, önemli bir kazanımdır. Gençlik kollarından yetişmiş ve örgütün ihtiyacı olan bir insandır. Ben bu şekilde değerlendiriyorum.” şeklinde konuştu.

İzmir İl Başkanlığı’na seçilen Deniz Yücel için ise,  “Deniz arkadaşımıza da bu süreçte doğru işlerde elimizden ne geliyorsa destek olacağız. Birliği beraberliği oluşturma adına, özgür bir yönetim biçimi şekliyle her türlü yanındayız. Artık yarış bitti. Kongreden sonra partililiğimiz gereği yapmamız gereken ne varsa, onları yapacağız.” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜ’NÜN DAHA İYİ YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYORDUK

Utku Gümrükçü’yü desteklemesini “Biz Utku Gümrükçü’nün bu görevi daha iyi yapacağını düşünüyorduk yoksa bir kan bağım yok, akrabam değil, bir iş ortaklığım yok. Ben ve Konak’ın büyük bir bölümü Utku Gümrükçü bu görevi daha iyi yapacağı için, Gümrükçü’yü destekledik.” şeklinde açıklayan Başak, “Bizim taraf olmamızın nedeni Utku Gümrükçü’nün bu görevi daha iyi yapacak olmasıydı.” dedi.

“DENİZ YÜCEL 10 YILDIR AVUKATIM”

Deniz Yücel’in çok samimi bir arkadaşı olduğunu ve kendisinin 10 yıldır avukatlığını üstlendiğini ifade eden Başak, “Hayatım boyunca bireysel siyaset yapmadım. Siyaseti meslekmiş gibi yapmadım. Siyaseti bir pastanın etrafında, pastadan nasıl pay alırım diyerek yapmadım. Dolayısıyla, bu düşüncede, bu karakterde, bu kişilikte, adalet duygusuyla kim daha iyi yapar sorusuna verdiğim cevaptır Utku Gümrükçü. Bunu elimi vicdanıma koyarak yaptım. İnşallah ben yanılmışımdır, Deniz arkadaşımız çok daha iyi yapsın. Ben de vay be hata yapmışım diyeyim. Ben örgütçü bir insanım, böyle olabilmesi için elimden ne geliyorsa her türlü yardımda bulunurum. Ancak söylediklerimin takipçisi olacağım.” dedi.

Deniz Yücel’i 2019’a giden yolda önünde zor bir sürecin bulunduğunu kaydeden Başak “Ancak bundan sonraki süreç içerisinde yapamadığını gördüğümüzde, olmadığını gördüğümüzde biz o yapamadığı şeyleri doldurmaya yönelik, elimizden geleni yapacağız. İnşallah bizim umduğumuz gibi olmaz, çok başarılı olur.” dedi.

“EYLEM YAPSINLAR ONLARLA BİRLİKTE EYLEM YAPARIM”

Kongre öncesinde eylem yapan Bayraklı Pazar esnafıyla bizzat konuşmasıyla dikkat çeken Başak, pazarcılara toplantıya bizzat katılacağının sözünü vermişti. Toplantının iptal edildiğini ifade eden Başak, konunun takipçisi olacağını belirtti. Başak, “Olayı Hasan bey ile de konuştum. Ancak olay çok çetrefilli bir olay, ancak çözmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.” dedi. 800 kişiye Pazar yeri ayarlamanın zor olduğunu, alalade bir yer ayarlamanın bölgeyi felç edeceğini belirten Başak, “Ben bu noktada elimden ne geliyorsa  yapacağım. Eylem yapsınlar onlarla birlikte eylem yaparım.” dedi. Başak “Hasan ağabeyde (Hasan Karabağ), olay benimle ilgili değil, konuşalım dedi.  Ben bu konuda Hasan ağabeyin de duyarlı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini sözlerine ekledi.