Cumhuriyet Halk Partisi’nde Türkiye’nin en genç ilçe başkanı olarak seçilen Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım gazetemizi ziyaret etti. Baran Gezmiş Yıldırım, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sorularını yanıtladı.

Başkan öncelikle seni tanıyabilir miyiz? Mesela ismin… İlçe kongresinde kısaca anlatmıştın…

Babam eski solculardan. ‘80’lerde ilk abim doğunca onun adını Mahir Tunç koyuyor, ardından diğer abime Çayan İnan ismini koyuyor. En son da bana Deniz Gezmiş’ten esinlenerek Baran Gezmiş ismini koyuyor. Büyütürken de onların hayatlarını anlatarak büyüttü ve bize sürekli ‘Bu isimlere layık olun’ dedi. Biz de büyüdükçe, devrimcilerin hayatlarını okumaya başladık ve onların cesaretiyle tanışıp babamızın tavsiyesine uymaya çalıştık. 2009’da 17 yaşındayken, abimlerle beraber yerel seçimlerde parti çalışmalarına girdim. Bayrak, afiş asma ile başladım. 18 yaşında direk partiye üye oldum. 2012’de gençlik kongresinde Foça Gençlik Kolları yönetimine girdim. 2015 yılına kadar yönetimde çalışmaya devam ettim. 2015 kongresiyle de İlçe Gençlik Kolları Başkanı oldum. 10 Aralık’ta İlçe Kongresiyle parti İlçe Başkanı oldum.

Belli ki hayatınız böyle devam edecek…

Bundan sonra da böyle devam edecek. Ben de çocuklarımı böyle yetiştireceğim. Siyasette alabildiğim kadar sorumluluk alıp elimden geleni yapmaya çalışacağım.

En heyecanlandığınız dönemler hangileriydi?

2013 Gezi eylemlerinde 21 yaşındaydım. Gezi eylemlerinde sokakta gençlerin neler yapabileceğini göstermeye başladık. Ondan sonra cesaretimiz biraz daha arttı. O dönem sokaklarda polislerin baskısına rağmen cesur bir şekilde toplumsal eyleme katkı sağlıyorduk. Beni en çok heyecanlandıran olay bu oldu. Ardından gençlik kolları başkanlığım döneminde yaptığım basın açıklamaları, tiyatrolar ciddi heyecanlar kattı bana.

Yakından takip edip, beğendiğiniz, örnek aldığınız politik simalar var mı?

İzmir içinden Aziz Kocaoğlu’nun duruşunu ve tavrını çok beğeniyorum. Mesela Selçuk’taki İZBAN krizinde yaptığı konuşma… Dik siyasetçileri fazlasıyla beğeniyorum. Tacettin Bayır’ın milletvekili maaşıyla öğrenci okutması, eşinin de bu konuyla ilgili çalışma yapması cidden hoşuma giden olaylardan biri. Genel Başkan’ın Adalet Yürüyüşü’ndeki cesareti ve kararlılığı ve bu başlattığı toplumsal eylemi uluslararası boyuta taşıması çok önemliydi. Son olarak Selin hocayı çok beğeniyorum. Selin Sayek Böke’nin ekonomi alanında yaptığı açıklamaları takip ediyorum. Müthiş bir insan kendisi…

Gününüz nasıl geçiyor, gün içerisinde nelerle uğraşıyorsunuz?

Şu aralar sıklıkla parti çalışmalarında oluyorum. Partiye gitmediğim sabahlar kesinlikle saat 8’de kalkıp inşaata gidiyorum. Ailemizin bir inşaat firması var, onun çalışmalarına katılıyorum. Onun dışında üniversiteye gidiyorum. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümündeyim. Lisans eğitiminde İşletme mezunuyum. Gazeteleri düzenli takip ediyorum. Cumhuriyet ve Sözcü’nün köşe yazarlarını okuyorum. Ara ara da renkli basına göz atıyorum. Foça canlı bir ilçe, kışın hareketli gözükmese de bizim tüm çevremiz orada olduğu için, bize hareketli. Günüm her Foçalı gibi canlı geçiyor.

Nasıl bir Foça hayaliniz var Başkan? Neler değişmeli Foça’da?

Turizmin sadece yazın olduğu değil, kışın da canlandığı bir Foça hayal ediyorum. Foça’da tarihi yerler var. Tarih turizmi kuvvetlendirilebilir. Ayrıca doğa yürüyüşleri canlandırılabilir. Tarihin babası Heredot Foça ve Foçalılar için “Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular...” diye yazmıştır. Bu söz de Foça’nın zaten hayal edilen bir güzellik olduğunu gösteriyor. Dünyanın birçok bölgesinden yüzbinlerce insanın hayalini süsleyen bir yer Foça. Tek geliştirmemiz gereken yön bunun organize edilmesi.

İl Kongresi olacak. 2 Genç İlçe Başkanısınız Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan ile birlikte. Sizin İl Kongresi’ne dair bir tahayyülünüz var mı? Gençlik kendisini gösterebilecek mi oralarda?

Amacımız zaten 2019’daki üç seçimi çok iyi götürebilecek tecrübeli bir il başkanı ile beraber kadroların tecrübeli gençlerden oluşmasını sağlamak. Bunun için çaba göstereceğiz. İlçe kongrelerinde çıkan genç başkanlarla beraber gençliğin gücünü tüm organlarda temsil edecek şekilde çaba göstereceğiz. İl Yönetimini, Kurultay Listesini ve İl Disiplin Kurulu’nu gençleştirmemiz gerekiyor.

Henüz hala partinize üye olmayan gençlere bir çağrınız var mı?

Bütün siyasi partilerin politikalarını incelesinler, temsilcileriyle görüşsünler. Son olarak CHP’nin de politikalarını incelediklerinde, kendilerine yakın olacak partinin bizim partimiz olduğunu zaten anlayacaklar. Genel Başkanımız her fırsatta gençlerle ilgili politikalar üretmeye çalışıyor ve gençlere ciddi anlamda değer veriyor. Bizim de kendi içerimizde kadroları gençleştirip, gençleşen CHP’nin ülke politikalarına nasıl yön vereceğini göstermemiz gerekiyor. Bunu ancak aramıza yeni katılacak genç arkadaşlarımızın desteği ile daha iyi yapabiliriz.