İş yoğunluğu, toplantılar, iş seyehatleri, seminer ve konferansların arttığı stresli bir dönemde olabilirsiniz. Stres, aslında hayata ve yaşama verilen bir tepki ve canlılığın gereğidir ve doğal bir süreçtir fakat kontrol edilemediği durumlar sağlık adına olumsuzluklar yaratabilir. Değişen hava sıcaklıkları, saatler ve iklim de bu duruma eklenince, vücutta strese neden olmadan yumuşak bir değişim yaratmak sizin elinizde. İşte tam bu nokta da stresle baş etmenin en önemli yollarından belki de en önemlilerinden biri olan doğru beslenme ön plana çıkmaktadır. Bazı besinler içeriğindeki bileşenlerle birlikte stresle savaşır ve daha rahat ve enerjik hissetmenizi sağlar.
Yağlı Tohumlar: Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar içeriğindeki çinko minerali ile birlikte seretonin yani halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen hormonun salgılanmasına yardımcı olur. B vitamini içeriği ile birlikte sinir sisteminin onarıcı etkiye sahiptir. Strese karşı her gün 10 adet badem veya fındık veya 4 yarım ceviz tüketilebilir.
Ruşeym Ekmeği: Ruşeym buğdayın çok değerli bir kısmıdır. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da bilinir. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça zengin olduğu görülmektedir. Magnezyum, çinko, krom gibi birçok minerali içermesi sebebiyle sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmak adına oldukça önemlidir. Bu nedenle diğer ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebilir ve kişinin enerji ihtiyacına göre günlük birkaç dilim tüketilebilir.
Türk Kahvesi ve Çikolata: Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile birlikte alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon yeteneği ve düşünsel yeteneği geliştirdiği ve stresi uzaklaştırdığını göstermektedir. Dikkati belirli bir yöne odaklamak ve artan zihinsel kabiliyet ile birlikte günlük rutini verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek adına sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz türk kahvesi ile birlikte kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az %70 kakao içeren) tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yapılan çalışmalar türk kahvesinin diğer kahve çeşitlerine göre pişirme tekniği ile birlikte antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı bileşenleri vücuttan uzaklaştırdığını gösteriyor.
Somon Balığı: Omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları ile savaşmaya yardımcı ve bağışıklığı destekleyicidir. Gün içerisinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışık sistemini desteklemek adına haftada 2-3 kez enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon tercih edebilirsiniz.
Muz: İçeriğindeki magnezyum ve potasyum ile birlikte kasların düzenli çalışmasına ve kontrol edilmesine yardımcı olurken strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ve uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye yardımcıdır. Fakat şeker içeriği yüksek bir meyve olduğundan günlük tüketimi 1 adeti geçmemeli ve yanında mutlaka fındık, ceviz, badem, süt, yoğurt gibi bir kan şekeri dengeleyici ile birlikte tüketilmelidir.
Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile birlikte seretonin hormonu salgısına destek olur. Bu nedenle haftada 2-3 kez haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ilave edilerek tüketilmelidir.
Kivi: C vitamininin önemli bir kaynağıdır. C vitamini adrenalin oluşumunda görev alır ve stresli durumlarda tüketimi artar. Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak adına C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kiviyi günlük 1-2 porsiyon kadar tüketmekte fayda var.
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Mevsimine uygun olarak tüketilen; maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı, lahana gibi sebzeler içeriğindeki yoğun magnezyum ile birlikte stresi azaltıcı etkiye sahip. Avustralya' da yapılan bir çalışma ile magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuştur. Bu nedenle her gün mutlaka salata ya da yemeği şeklinde tüketilmelidir.