Türkiye, tüm gündem maddelerini bir kenara bırakarak ülke olarak WhatsApp’ı konuşmaya başladı. Konuşma nedenimiz mesajlaşma sisteminin yeni gizlilik sözleşmesi. WhatsApp üzerinden gelen mesajla birçoğumuz ne olduğunu bilmeden sözleşmeye kabul ettik. Olay sosyal medyada büyüyünce herkes bir duraksadı ve anlamaya çalıştı. Bu arada WhatsApp muadillerine büyük kaçış oldu. Yerli uygulama BİP, hatırı sayılır üye kazandı. Herkes en güvenilir sosyal mesajlaşma uygulaması aramaya başladı tavsiyeler havada uçuştu. Rusların Telegram’ı tekrar gündeme alındı. En güvenilir olarak Signal platformu göze çarptı. Nedeni ise Signal uygulaması sizden sadece telefon numarasını istiyordu. Telefonun içine özel bilgilerinize girmiyordu.

Nereden hangi uygulamayı indirirseniz indirin birçok izni tek tuşla veriyorsunuz. Rehberinize, fotoğraflarınıza, mesajlarınıza kısacası telefonu, indirdiğiniz uygulama ile ortak kullanıyorsunuz. Bunu bazılarımız biliyor, bazılarımız bilmek istemiyor, geri kalanımız ise durumla hiç ilgilenmiyor ve böyle de bir derdi yok. Şunu net bilmek gerekiyor. Uygulama üzerinden iş yapıyorsanız kullandığınız telefon sadece size ait değil. Bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. Bu bilgiler genelde satış ve pazarlama için kullanılıyor. İnternette yarattığınız bir iz, sizi sosyal medya platformlarında takip ediyor. WhatsApp’da sohbetini yaptığınız bir ürünün sonra birçok kez önünüze çıkmasının nedeni bundandır.

WHATSAPP BİZDEN NE İSTİYOR?
Yeni gizlilik sözleşmesi,  WhatsApp ve Facebook işletme hesapları arasındaki veri paylaşımını kapsıyor. WhatsApp, veri paylaşımının ticari hesapları kapsadığını vurguluyor. Ticari olmayan hesaplar için veri paylaşımı yapmayacağının altını çiziyor. Fakat Türkiye’de kullanıcılar, bu sözleşmede gri alanların olması nedeniyle duruma tepki gösteriyor ve WhatsApp hesaplarını siliyor. Başka anlık mesajlaşma platformlarına geçiyor.  Bu gelişmeler üzerine Türkiye Rekabet Kurumu, Whatsapp gizlilik sözleşmesine ilişkin soruşturma başlattı. WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğu durduruldu. Bu durdurma kararı ile WhatsApp, sözleşmeyi kullanıcılara dayatamayacak.

Peki WhatsApp tam olarak ne istiyor?
-Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak
-Hizmetlerin nasıl kullanıldığını anlamak
-Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
-Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (örnek: arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler) özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,
-WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp'ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

Son cümle: ”Ücretsiz kullanılan bir ürünün kurallarını sahibi belirler. Bizim de bu ürünü kullanmama ve terk etme hakkımız var…”