Son günlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor hayat pahalılığı. Özellikle ev kiralarındaki kontrolsüz artış öğrencileri zor durumda bıraktı. Pandemi nedeniyle, okulların uzaktan eğitime geçmesiyle ailelerinin yanına giden öğrenciler bugünlerde tekrar yüz yüze eğitim için kentlere dönmeye başladı. Özellikle üniversite öğrencileri, yurt ve ev kiralama konusunda büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Kiralar, 2 kat, bazı yerlerde daha da üstünde artış gösterdi. Devlet yurtlarında yer bulmak çok uzun zamandır büyük sorun. Özel yurtların bir bölümü pandemi koşullarına dayanamadı, kapandı. Açık kalanlar fiyat artışlarına gitti. Ortaya çıkan soruna, öğrenciler aileleri ile birlikte çözüm bulmak zorunda. Barınacak, güvenli şekilde eğitim hayatını sürdürecek bir mekan öğrencilerin olmazsa olmazı. Bu ortamda devlet yurtlarının azlığı yeniden tartışma konusu oldu. Sinema sanatçısı Cüneyt Arkın’ın “Saraylar yapıyoruz, yıllardır neden öğrencilere yurt yapamıyoruz” çıkışı büyük yankı buldu. Artan üniversite öğrenci sayısına paralel olarak, yurt sayılarının artmaması her eğitim yılının başında büyük sorun teşkil ediyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan dar gelirli ailelerin çocukları vakıf yurtlarına mecbur bırakılıyor. Orta gelirli aileler ise bütçelerinden çocuklarına daha fazla para ayırarak kiralık ev bulmanın derdine düşüyor. Ülkemizin yıllardır bir yurt sorunu olduğu aşikar. Ama sorunu bitirecek ciddi bir yapılaşma nedense yapılmıyor.
KİRA DESTEK BURSU VERİLMELİ!
Devlet, yurt imkanı sağlayamadığı öğrenci için “Kira Destek Bursu” vermeli. Tabii buna ihtiyaç duyan öğrencilere. Ailesinden ayrı bir şehirde öğrenci olan çocuklarımızın aylık masrafları 2 ayrı asgari ücret tutarında. Bunu temel ihtiyaçları göz önünde tutarak söylüyorum. İzmir’de 1+1 evlerin kiraları semtine göre 2 bin lira civarında. Bu kadar cep yakan kira artışlarına devlet denetim mekanizmasını devreye sokmak zorunda. Yasal kira artışı sorununu, ev sahipleri kiracıları evden çıkararak aşıyor. Boşalan yeni evler yüksek fiyatlardan kiraya veriliyor.
BELEDİYELER DAHA FAZLA ÖĞRENCİ YURDU YAPMALI!
İzmir’de bazı belediyelerin kapasiteleri düşük de olsa öğrenci yurtları var. Ama yeterli değil. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere İzmir’de belediyeler öğrenci yurdu yapmalı. Açılan bu yurtlarda öğrencilerin uygun fiyatlarda barındırılması sağlanmalı. Çağdaş, Atatürkçü dernek ve vakıflar yurt konusunda daha hassas davranmalı. Yerel yönetimlerle yeni öğrenci yurtları oluşturmanın çalışmasını yapmalı. Gençlere yurt ve mekan olarak sahip çıkan görüşler, onların geleceğine de hakim olmaya çalıyor. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri unutmamak gerekiyor.
Son Cümle: “Çağdaş, aydınlık yüzlü geleceği kuracak gençler, yersiz-yurtsuz mekansız bırakılmamalı. ‘Bu ülkeyi seviyorum’ diyen herkes taşın altına elini sokmalı…”