Türk vatandaşları Avrupa ülkeleriyle uzun zamandır büyük bir soruna dönüşen vize sorunu ile uğraşıyor.

Özellikle Almanya, İtalya, İsviçre, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin Schengen vizesi konusunda çıkardığı zorluklar büyük kesimi etkiliyor. İşin özgür seyahat konusunu bir tarafa bırakırsak ekonomi açısından ortaya çıkan tablo vahim durumda. Türk iş insanları yaşanan vize sorunundan büyük yara almış durumda. Yurt dışı bağlantılı iş yapan firmalar, vizeden dolayı işleri durma noktasında geldi. İş insanları yurt dışı görüşmeleri için o ülkelere gidemediği için ülke ihracatı bir süredir olumsuz etkileniyor. Özellikle yurt dışı fuarlara katılım sağlanamaması işleri iyiden iyiye zora soktu. Konunun devlet ve hükümet boyutuyla takibinin yanında iş meslek örgütleri vize engelini ortadan kaldırmak için girişimlerini sürdürüyor. Özellikle ticari vize konusunda yeni bir yolun açılması şart görülüyor.

Avrupa Türklere neden vize vermiyor?

Avrupa Birliği ülkeleri yaşanan vize krizini siyasi bir tavır olarak yorumlamıyor. 2023 yılında Türkiye'den sadece Almanya için 1 milyonun üstünde vize başvurusu yapılmış. Peki Avrupa Türklere neden Schengen vizesi vermiyor? Avrupa ülkeleri nedenleri şu başlıklar halinde sunuyor. En büyük neden evrak ve belgelerdeki eksiklik.  Bunun yanında güven sorunu geliyor. Yanlış ve eksik beyan asıl sorunu oluşturuyor. İstenilen mali şartlara uygun olmamak başka bir neden. Schengen vizesi ile Avrupa ülkelerine girenlerin geri dönmemede büyük artış göstermesi başka büyük bir neden olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa ülkelerine siyasi sığınmacı olarak başvuru yapıp reddedilen kişilerin Türk vatandaşlığı alarak müracaat etmesi diğer bir sorun. Türk vatandaşlarının siyasi sığınma başvurusunda yaşanan olağandışı artış bir diğer neden. Bir diğer önemli etken ise Türkiye'nin yasadışı göçü önleme konusunda yetersiz kaldığı düşüncesi ön plana çıkıyor. Sonuç olarak ortaya çıkan tablodan en çok etkilenen Türkiye ekonomisi ve iş insanları oluyor.
Son cümle: Pasaport, o ülkenin en büyük prestijidir. Türk pasaportu dünyanın her ülkesine vizesiz girebilmelidir. Bu duruma gelmek için herkes üstüne düşeni yapmalıdır...