Pilav deyince aklımıza genellikle bulgur ve pirinç pilavı gelir. Ancak Anadolu, pilav konusunda da çok çeşitli tarifleri ve lezzetlere sahiptir. Sofralarınızı şenlendirecek, size farklı lezzetler sunacak pilavları sizin için derledik.
Acem pilavı nedir, nasıl yapılır?
Acem pilavı, kuzu eti, havuç, pirinç gibi malzemelerle yapılan bir pilav çeşitidir.
Acem Pilavı için malzemeler:
150 gram kadar kuşbaşı et
2-3 adet havuç
1 kase pirinç
1 adet büyük boy soğan
tuz
sıvı yağ (tercihim zeytin yağı)
birkaç damla limon suyu
Acem pilavı nasıl yapılır?
-Etimizi bir tencereye alıyoruz ve çok az su ekleyip çok kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
-Bu arada pirinçimizin üzerine kaynamış su ekleyip bekletiyoruz.(biraz tuz ekleyebilirsiniz).
-Etlerimiz suyunu çekip piştikten sonra üzerine yağımızı ve ince ince kıydığımız soğanlarımızı ekliyoruz.
-3-5 dakika kadar kavrulduktan sonra uzun uzun doğradığımız havuçlarımızı ekliyoruz ve 3-5 dakika kadar da havuçlarımızı kavuruyoruz.
-Kavrulan havuçlarımızın üzerine 2 kase kadar kaynamış su ekliyoruz ve pilavımızın tuzunu ayarlıyoruz.
-Birkaç damla da limon sıkıyoruz (pilavımızın beyaz olması için).
-Pilavımızın suyu kaynayınca ıslatmış olduğumuz pirinçlerimizi soğuk suda iyice yıkayıp tenceremize ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
-Pilavımız suyunu çekince dinlenmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun…
Firik pilavı nasıl yapılır?
Malzemeler:
-1 kg kemikli et,
-1 su bardağı nohut,
-2 su bardağı firik,
-1 su bardağı bulgur,
-100 gr sade yağ veya tereyağı,
-tuz,
-karabiber,
-kırmızı pulbiber.
Firik pilavı nasıl yapılır?
Nohutlar akşamdan veya bir iki saat evvelden bir tencereye alınır ve üzerine bolca su eklenerek ıslatılır. Kemikli et yıkanır nohutun suyu dökülüp yıkanır ve yeterince su ile düdüklü tencerede kaynamaya bırakılır. Fakat kaynamaya başlamadan üzerinde biriken köpükler kevgirle bir tabağa alınıp atılır. Sonra düdüklünün ağzı kapatılır, düdüğü yukarı çıkınca kemikli et içinden alınarak kemiklerden ayrılır ve irice parçalara ayrılır. Nohut et suyundan süzülerek bir tabağa alınır. Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir. Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kap yardımı ile bol su işine alınarak önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir. Sonrada bir kaptan diğer kapa yavaş yavaş suyu ile birlikte aktarılarak tencerenin dibine taşların çökmesi sağlanır bu işlem birkaç defa tekrarlanır en son da taşlar atılır. Pilavın yapılacağı tencereye yaklaşık 8 su bardağı su ve et suyu karışık olarak konulur (4 et suyu, 4 su) ve kaynamaya alınır. Kaynayınca içine yıkanmış firik, bulgur ve daha evvelden haşlanmış nohut eklenir. Tuz ve kırmızı pul biber ilavesi ile önce hızlı ateşte sonrada kısık ateşte suyunu çekene kadar, firik yumuşayana kadar pişirilir. (Firiğin suyunu ayarlamak belki zor olabilir her firik aynı pirinç gibi ayrı su çekme kapasitesi vardır, daha az su konulup eksildikçe kaynar su eklemek belki de firik pilavını ayarlamaya yardımcı olacaktır veya firik pişmiş ve hala içinde suyu olunca ağzı açık olarak pişirmek suyunun daha çabuk buharlaşıp yok olmasını sağlayacaktır.) Firik pilavı pişince, 50 gr. tereyağı tavaya alınır ısıtılıp içine karabiber eklenerek hafif kızartılarak pilavın üzerine aktarılır ve pilavın kapağı kapatılarak dinlendirilir. Tavaya geride kalan 50 gr. yağ ve etler alınır, tuz ve karabiber eklenerek kavrulur ve tabağa aldığınız Firik pilavının üzerine etler alınarak servis yapılır.
İstanbul pilavı nasıl yapılır?
İstanbul pilavı için malzemeler:
-1 parça tavuk göğsü
-4 su bardağı su
-Yarım tatlı kaşığı tuz
-1 su bardağı badem (dövülmemiş)
-1 yemek kaşığı tereyağı
-2 su bardağı pirinç
-Yarım tatlı kaşığı safran
-Yarım tatlı kaşığı zencefil
-Yarım su bardağı bezelye (taze iç)
-Yarım su bardağı Antep fıstığı (dövülmemiş)
İstanbul pilavı tarifi:
Önce pirinçlerinizi 30 dakika kadar sıcak suda bekletin. Sonra yıkayıp süzün. Daha sonra bir tencereye koyduğunuz pirinçleri badem ve tereyağı ile kavurun. Haşladığınız tavuk göğsünün suyundan da iki bardak ayırın. Bu suyun içine yarım kahve fincanı suda 30 dakika kadar bekletilen safranı koyun. Sonra kavrulan pirincin içine didiklenen tavuk etini, bezelyeyi, tuz ve zencefili ekleyin. Üzerine de tavuk suyunu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pilavın içine daha önceden sıcak suda beklettiğiniz Antep fıstıklarının iç kabuklarını soyup pilavınıza ekleyin, pilavınızı dinlenmeye alın.
Lüşeli pilavı nasıl yapılır?
Lüşeli pilav malzemeleri:
-1 demet lüşe (karların erimesiyle birlikte dağların eteklerinden toplanan bir çeşit pancar otu)
-2 su bardağı pirinç
-Yeterince su
-Tuz
Lüşeli pilav tarifi:
Lüşe ayıklandıktan sonra pişirilir ve süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Pirinçle birlikte yağda 5 dakika kavrulur. Üzerine su ve tuz eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çektikten sonra bir süre dinlendirilerek servis edilir.
Özbek pilavı nasıl yapılır?
Özbek pilavı malzemeleri:
-500 g kemiksiz, kuşbaşı kuzu eti
-4 su bardağı su
-2,5 tatlı kaşığı tuz
-1 orta boy soğan
-2 orta boy havuç
-180 g tereyağı
-2 su bardağı pirinç
-2 tatlı kaşığı karabiber
Özbek pilavı tarifi:
Eti kısık ateşte suyu ile pişirin. Daha sonra üzerine su, yarım tatlı kaşığı tuz ekleyin ve pişirmeye devam edin. Bu arada soğanlarınızı da küçük küçük doğrayın. Havuçlarınızı da ince ve kibrit çöpü gibi doğrayın ve yağda karıştırarak kavurun. Et suyunu çekince havuç karışımına ekleyin ve karıştırın. Üzerine pirinç, 500 ml su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirilir. Karabiber serpilir ve üzerine peçete konup 20 dakika dinlendirilir.