Hayatınızda dönüm noktası kararlar aldınız. Yıllardır ertelenen diyet serüvenine başlamaya karar verdiniz. İstediğiniz bedeni giyinebilmek, yaşam kalitenizi arttırabilmek adına diyet ve düzenli beslenmeye başlıyorsunuz. Kahvaltıdan akşama kadar her şey saatli ve dengeli giderken yatmaya yakın ya da gece uykunuzdan uyanıp buzdolabının önünden kendinizi alamıyorsanız gece yeme sendromuna sahip olabilirsiniz. Sendromu yaşayan birey sayısı oldukça fazladır. Araştırmalara göre bu durum psikolojik olabileceği gibi, yanlış beslenmeden kaynaklanan insülin direncine bağlı durumunda gözlenebilmektedir.Gece uyanıp bir şeyler tüketme ihtiyacı kan şekeri düzensizliğinden kaynaklanabileceği gibi %90’a yakını psikolojik temelli olabilir. Hastalık; depresyon yapısına da benzerlik gösterir. Gün içerisinde depresyon düşük miktarlarda görülürken, akşam ve gece artar. Özellikle şişman bayanlar arasında Gece Yeme Sendromu’nun varlığı dikkati çeker bir oranda saptanmıştır
-Uyku kalitesi
-Hipoglisemi
-Stres
-Melatonin hormonunun salınımı
Ana ve ara öğünlerin yetersiz olması gece yeme bozukluğu için risk faktörü oluşturur.
Gece yeme bozukluğunun tipik özellikleri vardır;
‘Gece Yemesi Sendromu’ nun tanı belirtilerini sıralayalım;
-Hastalar kahvaltı yapsalar da iştahsızdırlar, az yemek isterler, az yerler.
-Haftada en azından 3 kez gece uykusunda uyanma görülürVEen azından 3 ay sürer.
-Gece yemelerine gerginlik, kaygı ve suçluluk hisleri doğurur.
-Uykuya dalmakta veya sürdürmekte zorluk çekerler. Kaliteli uyku çekemezler.
-Günlük alınması gereken kalorinin % 25-50 sinin akşam yemeği ile kahvaltı arasında yenmesidir.
Özellikle uykudan uyanıp yenilen yemek sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Yediğiniz yemeği yiyip yatmanız, sindirimi tamamlamadan yatmanız demektir. Protein içeriği yüksek olan bir yiyecek yedikten en az 4-5 saat sonra uykuya geçmelisiniz. Karbonhidrat içeren yiyecekler yedikten en az 2-3 saat sonra yatmalısınız. Her yediğiniz besinin vücutta yarattığı etki farklıdır. Besinlerin sindirimi tamamlanmadan sizin uykuya geçmeniz beraberinde sindirim sistemi rahatsızlıklarını getirmektedir. Gece yenilen yemek ile kilonuzda da belirgin derecede artış olmaktadır.
Araştırmalar gösteriyor ki gece oburlarındaki hormon salınımı, normal yemek yiyen insanlara göre daha değişiktir. Özellikle bayan hastalar üzerinde yapılan araştırmalara göre; gece yeme alışkanlığı olanlar da stres hormonu ( kortizol ) salınımı normal e göre daha fazladır.
Gece yemesi sorununuz varsa, ilk olarak bir sağlık uzmanına başvurarak detaylı bir inceleme yaptırınız.Ayrıca yeme bozuklukları ile çalışan bir psikolog ve günlük kalori tüketiminizi düzenlemek için diyetisyen yardımı alabilirsiniz.