Buca’nın Kırklar Köyü’nde, meşhur bir kavun türü olan “hırsız çalmaz kavunu” yetişiyormuş…

Açıkçası hiç duymamıştım…

Geçtiğimiz haftalarda Buca Belediyesi ve onun genç başkanı Görkem Duman sayesinde öğrendim…

İlginç bir ismi olan “hırsız çalmaz” kavununu hiç tatmayanlar, kabuğunun düz yeşil ya da beyaz rengine aldanıp bu meyveyi kelek/ham zannedermiş.

Adı da buradan geliyormuş… Ham gibi görünen ve aynı zamanda çok iri olan bu kavun için “hırsız bile çalmaz” derlermiş…

Dış görünüşünün aksine ise kavunun tadı ve aroması hırsızların iştahını açacak kadar güzelmiş…

Ancak bu güzel kavun, AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikaları ve belki de geçmiş dönemin yerel yöneticilerinin ilgi göstermemesi nedeniyle küçük bir alana sıkışıp üretilmez hale gelince, ne yazık ki sofralarımıza gelmez olmuş.

İşte Buca Belediyesi, bu güzel kavunu yeniden tanıtmak ve üreticiye destek olmak amacıyla düzenlenen ‘1. Kırklar Kavun Festivali’nde Buca Kırklar Çevre ve Kültür Derneği’yle iş birliği yaptı.

Ancak ne yazık ki; Bucalı köylüler için umut olan bu kavunun tanıtım festivaline gölge düştü, siyasi rant karıştı!

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, tüm iyi niyetiyle ve tüm imkanlarıyla festivale ve üreticiye destek verirken, geçmişte AKP’de siyaset de yaptığı söylenen Kırklar Köyü’nün muhtarı Rakip Becer; Buca Belediyesi’nin bu festivalde hiçbir mali yük ve lojistik destek sağlamadığını, festivali baştan sona kendilerinin düzenlediklerini, belediyenin sadece ses düzeni ve sahne kurulumu gibi sınırlı bir destek sağlayıp tüm festivali sahiplendiğini söyleyebildi!

Peki Muhtar Becer bunu ne zaman söyledi? Festivalden sonra söyledi…


 
Muhtarın bir an için haklı olduğunu düşünsek bile, samimi olduğunu söyleyemeyiz!

Çünkü kendisi festivaldeki konuşmasında; “Çok hızlı gelişmesine rağmen, Buca Belediye Başkanımızın ve değerli dostlarımızın desteğiyle çok hızlı şekilde bu etkinliği gerçekleştirdik” dedi.


Kaldı ki bu festivali herkes Buca Belediyesi’nin tanıtım bültenleri, afişleri, billboardları, basında yer alan haberleri ve Başkan Görkem Duman’ın çağrıları sayesinde öğrendi…

Görkem Başkan, sahnesinden ses sistemine, tanıtımından ulaşımına kadar da her aşamaya destek verdi…

Festivalde ve öncesinde her şey güzeldi de festival sonrasında ne oldu peki? Anlaşılan; muhtar kendi siyasi menfaatinin peşine düştü!

Gerçekten muhtarın kendisine de haksızlık etmek istemem…

Festivaldeki sanatçıları muhtarlık getirmiş diye öğrendim… Bütçeyi başka sponsorlarla çözmüş olabilirler… Bu da takdir edilesi bir şey…

Öyle ya iş birliği de böyle oluyor zaten…

Ancak belediyeyi topa tutmak kime ne fayda sağlayacak, onu anlayamadım doğrusu!

Buca Belediyesi festivali sahiplenmiş, ne güzel işte… Bu, bir sonraki sene daha güzelini, daha iyisini, daha güçlüsünü birlikte yapmak için fırsat değil de ne?

Özetle;

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’ın sadece bu festival için değil, ilçe tarımını bütünüyle ayağa kaldırmak için yaptığı çalışmaları yakından takip ediyorum…

Buca’nın üzümünü, bardacığını, kirazını, kavununu nasıl sahiplendiği ve hatta köylerde çeşitliliği arttırmak için üreticilere ayva, cennet hurması, şeftali gibi farklı meyve fidanları dağıttığını görüyorum…

Tarım okuluna ve atalık tohum merkezine verdiği önemi, dolayısıyla tarıma ve üreticiye verdiği kıymeti biliyorum.

Demem o ki ufak çaplı siyasi rant için iyi niyetli ve çalışkan bir başkanı hedefe almak; asıl Buca halkına ve köylüsüne büyük haksızlık olur… Ayrıca o festivalde emeği geçen tüm belediye çalışanlarına da ayıp olur!

Mütevazı kişiliği ve yaptığı başarılı işlerle, İzmir’in tüm ilçe belediye başkanları arasında ilk 3’e yazabileceğim Görkem Duman’a destek çıkmak gerektiğini düşünüyorum… Bence kıymetli muhtar da bu desteği ve iş birliğini sürdürmeli…

Ama yok illa siyaset yapacağım diyorsa o zaman istifasını versin, çıksın meydanlara köylünün neden artık üretemediğini, kendi köyünde neden artık kavunun yetişmediğini, bu kavunun neden İzmir’de tanınmadığını anlatsın!

Tabii millet bunu yerse!