Mart ayına heyecan veren bir yayın merhaba diyor. Barış İnce’nin iki yıldır düzenlediği Yazı Atölyeleri ilk meyvesini verdi.
İzmir Yazı Atölyesi, gazeteci ve yazar Barış İnce’nin İzmir’e değer katan bir çalışması. İzmirli yazar, İstanbul’daki eğitim ve iş hayatı sonrasında yeniden İzmir’e yerleşti. BirGün Gazetesi’ndeki soluksuz geçen yıllar, mücadele alanı ve halen bitmek bilmeyen davaların gölgesinde İzmir’de farklı bir kapı açıyor.
Bugüne kadar yüzlerce kişinin katıldığı atölyelerden davet edilen yazar adaylarının öyküleri “İzmirli Öyküler” kitabında Barış İnce tarafından derlendi.
Yazarlar Buluştu
Yazar adaylarına güç veren bir diğer önemli konu Ercan Kesal, Ahmet Büke, Polat Özlüoğlu ve Mevsim Yenice’nin de öyküleriyle kitapta yer alması. 30 öykünün yer aldığı kitap İzmir’in sokaklarında, caddelerinde ve meydanlarında geçiyor. Karakterler tüm İzmir’i turlarken okur da İzmir’de bir yolculuğa çıkıyor. Kültürel öğelerin yerleştirildiği öyküler İzmir’in kendine has üslubunu okurla buluşturmaya niyetli.
İzmir’de yaşayanlar kadar İzmir hasretliğinde olanların keyifle okuyabileceği öyküler tüm kitabevlerinde yerini aldı. İzmir’de öykücülüğün desteklenmesi için önemli bir adım olan bu kitap bir dönüm noktası.
Pasaport’tan Kordon’a
Murat Şahin tarafından derlenen “Pasaport’tan Kordon’a”, Biz Kitap Yayınları tarafından geçtiğimiz aylarda yayınlandı. İzmir’e umut veren bu yayınların çoğalması Edebiyat dünyasına damga vuran yazarların ortaya çıkması için önemli bir olanak.
Tüm İzmir bileşenlerinin kültür ve sanata değer verdiğini gösteren olumlu yaklaşımları bu yayınların desteklenmesiyle de artırılabilir.
Ne yapmalı?
Yegane Kitap’tan çıkan İzmirli Öyküler ve Biz Kitap’tan çıkan Pasaport’tan Kordon’a, İzmir için maneviyatı yüksek değerler olarak karşımızda.
Bu yayınların hazırlanmasına öncülük eden ve gece gündüz emek veren değerli yazarların pamuklara sarılmasını sağlamaktan başka görev düşmüyor bizlere.
Belediyelerin Kültür ve Sosyal İşler Müdürleri önce kitapları okumalı sonra kitapları derleyen yazarlarla ortak toplantı neticesinde etkinlik planı hazırlanmalı.
Büyükşehir, İzmir’de üniversiteyi okuyan gençler için kitaplardan edinebilir. İzmir’de ilk yılı olan öğrenciler İzmir’i kitaplarda tanıyıp gezerken öğrenebilir.
İki yayınevi tüm yazarlarını bir araya getirebilir. “İzmir’i Yazanlar İnisiyatifi” işbirliği ve eylem planı sözleşmesi hazırlanabilir. Bu sözleşmeye göre hem dinamik hem de verimli işleyen bir sistem dahilinde kolektif üretkenlik desteklenir.
Bireysellikten toplumsallığa doğru yeniden akan bu çağda İzmir’de bambaşka bir sinerji doğabilir.