Bu satırlardan eleştirmek, olması gerektiğini anlatmak kadar başarıyı alkışlamak ve paylaşmakta gerekir.

İlçe ilçe 100 gün yazılarımızda bugün durağımız Bornova…

Bornova, İzmir’in en büyük ve hareketli ilçelerinin başında geliyor.

En önemlisi öğrenci kenti…

Kentin en büyük iki üniversitesi ve hastanesinden biri bu ilçede…

Yüzölçümü itibarıyla dağınık bir ilçe olmasına rağmen, gelişmişlik, sosyokültürel ve eğitim düzeyi açısından fark yaratan bir ilçe…

Bornova; aynı zamanda İzmir siyasetini kalbidir, bel kemiğidir.

Kent siyasetinin dizayn edilmesinde Bornova hep öncü rol üstlenmiştir.

Bu yüzden Bornova Belediye Başkanlığı da önemli bir makamdır.

Bornova, her daim Büyükşehir’in alternatifi olmuştur.

Bornova Belediye Başkanlığı makamında başarılı olanlar bunun karşılığını daima almıştır.

Örnekleri de çok.

Neyse biz Bornova’da geçen 100 güne dönelim…

31 Mart’ta göre seçilen Başkan Ömer Eşki’yi bir gazeteci olarak yakından takip ediyorum.

Göreve geldiği ilk ay yaptığı basın toplantısında söylediği iddialı sözler nedeniyle “Başkan büyük konuşuyorsun, büyük sözler veriyorsun, takipçisi olacağım” demiştim.

Geçen 100 gündür Ömer Başkan gerçekten bir fırtına gibi…

Bir tane boş işini, boş icraatını görmedim.

Hepsi ayakları yere basan, Bornovalıyı mutlu eden, edecek çalışmalar…

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, her sabah mesaisine saat 5’te bir başka mahallede başlıyor. Erken saatlerde trafiğin olmamasından da faydalanan Eşki; mahallenin muhtarı, ilgili başkan yardımcıları, müdürler ve şantiye şeflerinden oluşan ekiple sokak sokak gezerek sorunları yerinde tespit, edip not alıyor. 

Planlama ya da diğer kurumlarla koordinasyon gerektiren işler plana alınırken, hızla çözülebilecek tamir, budama, yönlendirme konulması gibi işler ise ‘Acil Müdahale Ekipleri’ tarafından aynı gün yapılıyor. 

Temel hizmetler

Başkan Eşki, adaylığı sürecinde fiziksel yatırımlar, sosyal yardım işleri, kültür projelerinden önce “0” numaralı projesi olarak temel belediyecilik hizmetlerini öne alacağını söylemişti. Temizlik, park ve bahçe bakımı, zabıta hizmetleri, yol ve kaldırım bakım onarımı, pazar yerleri başta olmak üzere Bornovalının yoğun olarak kullandığı Belediye tesislerinin düzeni konusunda ‘5 yılda değil, 5 ayda değişim’ sözü vermişti.

İşe temizlik ile başladı. Kentin Küçükpark, Meydan, Pınarbaşı merkezi, Yeşilova son durak ve Çamdibi pazaryeri çevresi gibi merkezlerinde temizlik hizmetlerini gece yarısı yapmaya başladı. Böylelikle sabah erken saatlerde temizlik tamamlanmış, işine ya da okula gitmek için evinden çıkan Bornovalılar, temiz bir kente uyanmaya başladı. 

Süpürgeci olarak çalışan personel sayısında önemli artış sağlandı. Yeni personel istihdamını engelleyen tasarruf genelgesi nedeniyle yeni alım olamasa bile temizlik işlerinde meydana gelen değişim, Bornovalılardan tam not aldı. 

Görev süresinde dökülen asfalt miktarı geçen yılın aynı döneminin iki katını geçmiş durumda. Mayıs ayında üretilen asfalt, tüm zamanların rekoru oldu. Meclisten geçen yatırım kararı ve alınan izinler ile yol yapımı, bakım ve onarımı başta olmak üzere 130 milyon liralık yeni makine ve teçhizat alımı süreci başladı. Yol ve kaldırım işlerinde çalışan ekip sayısı ikiye katlandı.

Hedef; yaz bitmeden ve yağmurların başlamadan Bornova’nın hemen her yerinde yoğun kullanılan yollar başta olmak üzere yolları yenilemek. 

Park ve bahçelerde önemli bir dönüşüm başladı. Kentin dezavantajlı mahallelerinde yeri parklar yapılıyor. Parklardan kadınların ve çocukların daha fazla faydalanmasını sağlamak için yeni çocuk oyun ekipmanları, spor malzemeleri ve yürüyüş yolları yapılıyor. 

Yeni parklar

Kaykay parkı, bisiklet parkının yanı sıra Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel yapılarının minyatürlerinin sergileneceği Minia-İzmir, çocuklara biniciliği sevdirecek Hara Bornova, tarih boyunca kurulmuş Türk Devletlerinin bayrakları ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türk Büyüklerinin büstlerinin olacağı ‘Abideyi Hürriyet’ parkı, ormanların önemini, yangınlardan korunma yöntemlerini öğretileceği itfaiyecilik parkı gibi tematik parklar hazırlanıyor. 

İşgale geçit yok

Kaldırım işgalleri ve pazar yerlerinin denetim ve düzenlenmesi konusunda önemli adımlar atıldı. Pazar yerlerindeki tezgahlar kaldırılıyor, çizgiler yenileniyor, düzenli olarak temizleniyor. Bağımsız tartılar ve tek tip fiyat etiketi için de çalışmalar sürüyor. 

Yayaların yürümesine engel olan kaldırım işgallerine karşı da katı tutum alındı. Pek çok yerde işgaller azalırken, kaldırımı işgal etmede ısrar eden bazı noktalarda da Zabıta Karakolu kurulacak. 

Sosyal destekte yeni dönem

Sosyal desteklerde yeni bir dönem başladı Bornova’da.

İhtiyaç sahiplerinin evlerine destek kolisi yollamak yerine içinde gıdadan ev tekstiline, oyuncaktan yakacağa kadar pek çok ürünün olduğu Kent Market’ler kuruldu. Bu marketlerde kişinin ihtiyaç oranına göre değişen oranlarda kredi yüklenmiş olan özel kartlar ile alışveriş yapılabiliyor. Şu ana kadar 3 noktada faaliyete geçen Kent Marketlerin sayısı Eylül başına kadar dokuza çıkacak. Bu marketlere geçmişte tanzim satış mağazaları, halk ekmek ya da diğer sosyal desteklerle öne çıkmış ve vefaat etmiş belediye başkanlarının ismi veriliyor. 

Giyim ürünlerinin alınabileceği bir mağaza ile aşevinin de hazırlıkları tamamlanmak üzere. Diğer yandan Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Kent Lokantası Salı günü, merkezde bir ikinci kent lokantası ise Ağustos ayı içinde hizmete geçecek. 

İlk modern sanat müzesi

Türkiye’nin ilk Modern Sanatlar Müzesi Bornova’da açılacak. Dünyada sanatın önemli akımlarından olan alanda akreditasyon ve değerleme çalışmaları da bu müzede gerçekleştirilecek. Bu nedenle modern sanat severler açısından Bornova önemli merkez olacak.

Merkezde tarihi dönüşüm

Bornova Merkezde bulunan tarihi çarşı elden geçiriliyor. Üstü kapatılacak olan Büyük Çarşının zemini ve aydınlatması yenilecek, her mevsim koşulunda rahat gezilebilecek bir şekle dönüşecek. 

Diğer yandan yıkılan Kars Halil Atilla okulu ile bitişiğinde bulunan Halk Eğitim Merkezinin Milli Eğitimden alınarak Bornova Cumhuriyet Meydanı’nın genişletilmesi hedefleniyor. Meydanda bulunan kilisenin çevresi de temizlenerek öne çıkması sağlanacak. 

Büyük Çarşıda bulunan halk arasında Büyük Cami olarak bilinen Hüseyin İsa Bey Camii, bahçesinde bulunan Alişir Beşir Nezir Türbesi ve yine aynı yerdeki Dar-ülKurra’nın çevresinde bulunan yapılar temizlenerek tarihi dokunun öne çıkması sağlanacak. 

Levanten köşklerin bulunduğu tarihi bölgede zemin döşemesi yenilenecek, aydınlatma ve kent mobilyaları tarihi doku ile uyumlu hale getirilecek. 

Yenilenmiş ve üzeri örtülmüş Büyük Çarşı, genişlemiş ve tarihi dokusu öne çıkartılmış meydan, Dar-ülKurra ve Levanten bölgesinin de yenilenmesiyle Bornova’nın turizm değerini arttıracak. 

Bölgede Bornova’nın değerlerinin öne çıkartılması, turizmin gelişmesi amacıyla festivaller, turlar ve tanıtım çalışmaları da planlanıyor. 

Tarıma destek

Bornova’nın tarımsal üretim becerilerinin de arttırılması hedefler arasında bulunuyor. İlk adımda bazı mahallelerin yeniden kırsal mahalleye dönüşmesi sağlanacak. Bir taraftan da tarım envanteri çalışmaları başlatıldı. Önümüzdeki üretim döneminde üretim planlaması yapılarak, sözleşmeli üretim yaptırılacak. Çiftçiye dağıtılmakta olan tohum, fide, fidan ve gübre önemli ölçüde arttırılacak. Tavuk ve keçi verilerek yumurta ve süt satın alınacak. 

Çiftçi, elde ettiği ürünü satamayacak olursa, Bornova Belediyesi satın alacak. Ürünlerin bir kısmı kooperatif tarafından taze olarak satılacak, bir kısmı ise konserve ya da reçel yapılarak Kent Marketlerde ihtiyaç sahipleriyle buluşacak. 

İşte Ömer Başkanla Bornova’nın 100 günü…

30 ilçe arasında parmakla gösterilecek işler bunlar…

Çalışmayanlara, çalışıyor-muş gibi yapanlara, vizyonu bile olmayan, makamına sahip çıkamayan, çiçek böcek işleriyle uğraşanlara, süslü cümlelerle basın bültenleri gönderenlere örnek olsun!