İzmir’in kalbi Konak-Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yolda yürürken suya basarak elektrik akımına kapılıp yaşamlarını yitiren gencecik iki yurttaşımızın acısıyla sarsıldık.

İhmalin kurbanı iki yurttaşımızdan biri Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, diğeri de 44 yaşındaki İnanç Öktemay.

Ne yazık ki; ülkemizde ‘’ÖLMEK YAŞAMAKTAN DAHA KOLAYDIR. ÜLKEMİZDE HER ŞEY PAHALI, EN UCUZ ŞEY İSE İNSAN HAYATI…’’ 

Bu arada; Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi teknik heyetinin ilk tespitlerine göre; ‘’trafo merkezinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlendi. Raporda ’’bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir’’ denilmektedir. BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU’nda da, ‘’felakete ihmaller zincirinin neden olduğu belirtilerek, ‘’kablolarda yalıtımın zedelenmesi, kabloların derinliğinin denetlenmemesi nedeniyle asli sorumluluğun GEDİZ ELEKTRİK’te olduğu’’ değerlendirilmesi yapıldı. Felaketin asıl nedeni; BAKIM, DENETİM VE YATIRIMIN olmamasıdır. Ayrıca sorumluluğu üstlenen de yok. Öte yandan; bir mazgalda kabloların olması gereken derinlikte olmaması da ihmale işaret ediyor.

Bu arada; Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ’’Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza borcumuz var. Kimin sorumluluğu varsa; hak ettiği cezayı alması lazım. Olayın seyri; asli sorumluluğun İZSU’da değil; GEDİZ ELEKTRİK’te olduğuna işaret ediyor. Ancak; bu değerlendirmeyi mahkeme yapacak. Bu olaydan sonra kendimizi sorgulayacağız, bir eksiğimiz varsa düzelteceğiz‘’ dedi.

Elektrik dağıtımı kamulaştırılmalı

Elektrik; stratejik değerdir ve ULUSAL GÜVENLİK konusudur. ELEKTRİK, özelleştirme kapsamından çıkarılarak yeniden KAMULAŞTIRILMALIDIR. Yaşanan felaketin temel nedeni; elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ve kâr peşinde koşan şirketin yatırım yapmaması, sorumsuzluk ve denetimsizliktir. Bu değerlendirmeye temel oluşturan bazı örnekler şunlardır: 

  • Şubat 2022’de Isparta’da şirketin yatırım yapmaması sonucu, elektrik tellerinin kopması nedeniyle Isparta kışın soğuk günlerde 4 gün karanlıkta kaldı. 70 yaşında bir yurttaşımız da hayatını kaybetti.
  • Haziran 2024’de, Diyarbakır Çınar’da 15 kişinin çıkan yangın sonucu hayatını kaybetmesi; yenilenmeyen elektrik tellerinden kaynaklandı. Yani; yatırım ve bakım yok.
  • Temmuz 2024 İzmir’de elektrik akımına kapılan iki yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bu tür kazalarda sorumlu şirketler hafif cezayla sorumluluktan sıyrılabiliyorlar. Bu durum; kabul edilemez.

Sonuç olarak: 

Özelleştirme konusu gözden geçirilmeli, stratejik varlığımız olan ve ulusal güvenliğimizi etkileyen elektrik dağıtımı özelleştirme kapsamından çıkarılarak KAMULAŞTIRILMALIDIR.