Dün sabah Havagazı’nda İzmir ekonomisi için önemli bir toplantı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun davetiyle bir araya gelen iş dünyasının temsilcileri ve otomotiv sektörü yerli otomobil üretimi konusunda topa girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı “yerli ve milli” otomobil projesine ev sahipliği yapmak isteyen İzmir, bu toplantıyla hamlesini yapmış oldu.
TOPLANTI NEDEN SALI GÜNÜ?
Sektör temsilcileri İzmir için projenin artılarını ve eksilerini, avantajları ve dezavantajları masaya yatırdılar, lokasyonu tartıştılar. Toplantıda EBSO Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında sekiz kişiden oluşan bir de izleme komitesi kuruldu. Komite, konuyla ilgili lobi yapacak.
Toplantıda yatırımın İzmir’de söz konusu olması halinde lokasyonun Aliağa-Bergama hattında, yani kuzey aksında olabileceği ağırlık kazandı.
İzleme Komitesi, kısa sürede İzmir milletvekilleri ile de bir araya gelerek bilgilendirme yapacak.
Bu arada, antre parantez; toplantı çağrısını yapan da çağrılanlar da toplantının yapıldığı gün TBMM’de partilerin grup toplantılarının olduğunu bile bile neden salı gününü seçtiler, anlayamadım. TBMM, olağanüstü durumlar dışında salı, çarşamba, perşembe günleri çalışıyor. Diyeceğim o ki, bu önemli toplantı bir pazartesi ya da cuma yapılabilirdi, -hatta cumartesi- milletvekilleri de bu günlerde seçim bölgelerinde olduğu için toplantıya katılabilirlerdi.
İZMİR BİR ADIM ÖNDE Mİ?
Parantezi kapatıp konuya dönelim yeniden… Kocaoğlu, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak otomobil fabrikasının İzmir’de kurulması için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi ve altyapı çalışmalarına hazır olduklarını ifade etti. Söz konusu yatırımı kent kalkınması ve yaşam standardının yükselmesi için önemsediklerini kaydeden Kocaoğlu, sektörle birlikte hareket etmelerinin İzmir’i bir adım öne taşıdığını da ekledi.
Tabii, İzmir’in güçlü rakipleri de var. Başta otomotiv sanayisinin başkenti Bursa… Ege’de Manisa da devrede. Ülkede başka lokasyonlar da var.
AVANTAJLAR
Peki, EBSO Başkanı Yorgancılar’a göre İzmir’in “beş babayiğide” ev sahipliği yapabilecek olmasındaki avantajları ne? Birincisi, liman olanakları… İkincisi, insan kaynakları ve üniversite-sanayi işbirliği olanakları… Sonra Opel ve BMC yatırımları ile yan sanayi kuruluşları… İstanbul-İzmir otoyolu da bir etken…
İzmir iş dünyası ve sektör temsilcileri İzmir milletvekili olan Başbakan ile Denizli milletvekili olan Ekonomi Bakanına da güveniyor gördüğüm kadarıyla.
SORU İŞARETİ
Bir soru işareti de şu: “Yerli ve milli otomobil” projesi için İzleme Komitesi’nin sadece AKP'li başbakan ve ekonomi bakanına güvenmesi yeter mi? Bu proje başlasa da 2019’daki bir iktidar değişikliği güçlü bir olasılık… Bu bağlamda komitenin CHP, İyi Parti, MHP, HDP liderleriyle kontağı ihmal etmemesi gerekmez mi? Tamam, bütün İzmir milletvekilleri ile görüşecekler ama meseleye bir de bu açıdan bakmaları gerekir kanısındayım.
CUMHURBAŞKANININ YERLİ VE MİLLİ İLÜZYONU
Ve son bir not; Yorgancılar’ın da işaret ettiği gibi “yerli ve milli otomobil” bir enternasyonal proje aslında. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lanse ettiği gibi değil… Beş babayiğit taşı sıkıp suyunu çıkarsa, Yorgancılar’ın açık sözlü şekilde belirttiği gibi bu otomobil en fazla yüzde 60 oranında yerli üretim olabilecek. Birçok aksam yurtdışından gelip monte edilecek. Bu durumda “marka” oluşturma yanında yatırım olarak ülkemizde gerçekleşmesi önem kazanıyor.