Eylül ayı bereketiyle geldi. İzmir Kakınma Ajansı desteklerine ek olarak, üçüncüsü yayınlanan Sivil Toplum Destek Programı gündemde.
Sivil Toplum Diyaloğu ve Sivil Toplum Destek Programı, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin uyumu sürecinde demokrasi ve yönetişim açısından gelişim sağlamayı hedeflediği programlar. Bu programlar sayesinde Türkiye’deki ve Avrupa’daki sivil topluluklar etkileşime geçiyor, birlikte projeler üretiyor ve yeni ortak çalışma alanları keşfediyor.
Derneklerin ve Vakıfların birincil yararlanıcı olduğu bu programlarda, kültür sanat etkinliklerinden, karar alma mekanizmalarına etki ve yenilikçi uygulamaların değişimi gibi alanlarda dayanışma çoğaltılıyor.
Kooperatifler Devrede
Son yayınlanan programla ilk kez kar odaklı olmayan kooperatifler de yararlanıcı konumunda. Son üç yıldır ortaklarına kar payı dağıtmadığını kanıtlayan ve önümüzdeki beş yıl boyunca kar payı dağıtmayacağını Yönetim Kurulu kararıyla taahhüt eden kooperatifler hibe programına başvuru yapabiliyor. Kooperatiflerin demokrasi ve yönetişim konularında gelişmesi, daha katılımcı olmaları ve karar süreçlerine etki etmelerine yönelik projelerin gelişmesi hem yerel hem uluslararası ölçekte destekleniyor.
Program Ne İstiyor?
Hibe programının ayrıntılı anlatıldığı Teklif Çağrısına göre öncelikler, organizasyonel ve kurumsal kapasite geliştirmek, aktif vatandaşlığı ve yerel/ulusal/uluslararası düzeyde katılımı teşvik etmek ve aktif vatandaşlık için yasal ortamın gelişimini desteklemek olarak sıralanmış.
Program kapsamında proje başına verilecek hibe miktarı 60.000 Euro ile 100.000 Euro arasında, proje bütçesinin en az %50’si, en fazla %90’ı karşılanabiliyor. Projenin süresi ile 12-15 ay arasında olmak zorunda.
Proje kapsamında hazırlanacak faaliyetlerinin tümünün Türkiye’de geçmesi, ancak bir bölümünün yurt dışında olabileceği belirtilmiş. Öncelikler doğrultusunda hibe programı rehberindeki örnek proje konularına göre proje içerikleri hazırlanabilir. Rehber, projelerin sahip olması gereken tüm detayları kapsıyor.
Başvurular
Projeler için öncelikli olarak “Ön Teklif” (Concept Note) hazırlanıyor. 17 Eylül’de başvuru yapılmalı. Ön Teklif içerisinde, projenin arka planı, metodoloji ve faaliyetler anlatılıyor. Başvuru sırasında Eş-Başvuranların belirlenmesi ve uygunluk belgesi alınması, iştirakçilerin belirlenmesi ve alacakları sorumluluklarla başvuru formuna yazılması önem arz ediyor. Eksiksiz yapılmış başvurular değerlendirmeye alınacak ve Şubat ayında Ön Teklif değerlendirme sonuçları açıklanacak. Sonrasında Tam Başvuru Formu doldurma süreci başlıyor. Yoğun ve meşakkatli olan bu uğraşlar sonucunda kaynak yaratmak mümkün. Sivil toplum örgütleri bu tür desteklerle yeni atılımlar yapabilirler.