Dünyanın en gelişmiş rüzgar enerji üreticisi Almanya’da rüzgar enerji yatırımları %82 oranında düştü.
Gerek rüzgar enerjisi türbin üretiminde gerekse de rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde dünyada en önde gelen ülke olan Almanya'daki rüzgar enerjisi sektörü kriz içine girdi.
Almanya’da 2019 yılı RES yatırımların %82 oranında düşmesi üzerine yapılan "Rüzgar Enerjisi Zirvesi" başlangıçta somut bir sonuç vermedi. Toplantıya katılmayan Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier eleştirilerin hedefi oldu. RES karşıtı dernekler bakana "Fazla konuşma, gereğini yap” uyarısında bulundu.
Bir zamanlar Almanya'daki fosil ve atom enerji dönüşümünün itici gücü olan rüzgar enerjisi, RES’lerin çevreye verdiği zararın anlaşılması ile artık Almanya’da dramatik bir krize girmiştir.
Almanya’da bu yılın ilk yarısında, karadaki rüzgar gücünün genişlemesi neredeyse durma noktasına geldi, tüm Almanya’da sadece 86 adet yeni rüzgar türbini inşa edildi. Yeni inşaa edilen RES’ler bir önceki yılın ilk altı ayına göre % 82 oranında düştü. Bunun dışında 51 adet eski ve kapatisesi küçük rüzgar türbinleri tamamen kapatıldı.
Almanya’da RES’lerin durmasının temel nedeni ise, halkta rüzgar türbinlerine karşı şikayetlerinin artması ve RES kurulacak yeni alanlara kimsenin sıcak bakmaması. Almanya’da rüzgar türbinlerinin doğal yaşama karşı negatif etkileri ortaya çıkması ile birlikte RES’lere karşı binlerce dava açıldı. Çiftçiler, çevreciler ve halk tarafından açılan davalarda nesli tükenmekte canlılar, kuş, yarasa türlerinin korunması ve RES yakınlarında sağlıkları negatif etkilenen sakinleri korumaya yönelik şikayetlerden oluşmakta.
RES’lerin durması Almanya’nın hedef koyduğu iklimi hedeflerini de tehlikeye soktu.
Eğer Almanya’da rüzgar enerjisinin genişlemesine orta ve uzun vadede devam edilemez ise, Alman Milli Politikası “iklim hedefleri” de tehlike altına girmektedir. Almanya kömür, gaz ve nükleer enerji kaynaklarını 2038 yılına kadar tamamen kapatma, bunları “yenilenebilir enerji kaynakları” ile değiştirme kararı almıştı. Karara göre son Atom nükleer santralı 2022’de, son kömür santrali 2038’de kapatılacaktı. Güneş enerjisi ve RES’lerden gelecek “yeşil elektrik” 2030 yılına kadar yüzde 65'e yükselecekti. Almanya’da 2019'un ilk yarısında yeşil elektrik üretiminde yüzde 44 oranlarına ulaşmıştı.
Çevreye negatif etkileri yüzünden krize giren RES’ler için rüzgar enerjisi konulu bir zirveden sonuç alınamadı. Alman Hükümeti ve sanayisi deniz kıyılardaki rüzgar gücünün arttırmak için yeni yollar, yöntemler bulma peşinde. Sayısız RES karşıtı Çevre derneğinin katıldığı toplantıdan ise bir sonuç çıkmadı. Tüm Alman sanayisin gözleri federal hükümetin vereceği karara çevrildi. İklim koruma paketi çerçevesinde, eski rüzgar türbinlerinin gelecekte ekonomik bir temeli olup olmayacağına karar verilecek. RES’lere verilen devlet desteği teşvikler 2021'den itibaren bitecek, yeni teşvikler açılmaz ise Alman rüzgar enerjisi kapasitesinin azalması söz konusu olabilir.
Avrupa’nın göbeğinde RES’ler bile tehlikeli olarak nitelendirip enerji üretimi için başka alternatifler aranırken, Türkiye’de atom, kömür santralleri kuruluyor, RES, HES, JES için doğa ve insan yaşamı katlediliyor. Bizden önce bu negatif deneyimleri yaşamış olan gelişmiş ülkelerin tecrübeleri ve fosil-atom enerjisinden kaçışları hiç dikkate alınmıyor.