İzmir’de farkını ortaya koymuş gönüllü hikayelerini öne çıkarmak gerekli diye düşünüyorum. Gönüllülüğün şifa olduğunu gönüllüye kazandırdığı iki değer ile anlattım: gönüllülük görünür olmaktır ve gönüllülük öğrenmeyi öğrenmektir. Bu iki değerin gönüllünün kazanımları arasına girmesi mümkün olduğundan gönüllülük sürdürülebilir olur. Gönüllülere uygun dinamik bir gönüllü yönetimiyle emek-zaman üzerinden yeterliliklere göre iş bölümü yaparak sorumluluk dağılımı tüm süreci kolaylaştırır.
İzmir’de gönüllülüğün gelişmesi için en büyük görev sivil inisiyatiflere ve sivil toplum örgütlerine düşüyor. Sivil inisiyatifler o girişimi başlatan bir ya da birkaç kişinin öncülüğünden harekete geçtiğinden o kişilerin merkezde olduğu bir çembersel yapıya dönüşebiliyor. Kişilerin merkezde olduğu çembersel yapılarda ise zamanla çevredeki kişiler merkeze az ya da çok yakınlaşma durumlarına göre merkezdeki kişilerin her konuda yönlendirmesine ihtiyaç duyar hale gelebiliyor.
Gönüllülerin çemberi oluşturduğu yapılarda merkeze değerleri ve amaçları koyabilmek ilk farkındalık olur. Merkeze herkesin eşit uzaklıkta olabilmesini sağlamak da yine sürdürülebilirliğin güvencesi haline gelir.
İzmir Gönüllü Takımı - Abla Ağabey Kardeş Projesi
Yıllardır takibi bırakamadığım kıymetli bir proje. Bunun en önemli nedeni, acaba bu proje ben çocukken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılsaydı ve bizim eve her hafta düzenli olarak üniversiteli bir abla ve ağabey gelseydi ben bugün nasıl bir ben olurdum fikri… Hayal bile edemiyorum çünkü öylesine önemli ki. Çocukların hayal dünyası görmek, yaşamak ve çocuklarla birlikte düşünmek. Yapılan iş çok büyük. İş büyük olunca doğal olarak gönüllü yönetimi konusunda ihtiyaçlar da büyük oluyor. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi ilgili bürokratlar bildiği için burada detay vermiyorum, böylesine önemli bir projenin 13 yıldır devam ettiğinin bilinmesi yeterli. Umarım nitelik korunarak Büyükşehir’e yakışan niceliğe ulaşılabilir…
Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV)
İzmir ve Ege Bölgesi’nde fırsat eşitliğini sağlamak için yıllardır etkin çalışma sürdüren EÇEV, programlarını burs vermenin ötesine taşıyan sayılı eğitim vakıflarındandır. Gönüllü çalışmaların odağında çocuklar vardır. Gönüllüler, kayıt olduktan sonra önce “Çocukla Çalışma Eğitimi” alırlar. Gönüllülerin dahil olabileceği komisyonlar bulunuyor ve her gönüllü kendisine uygun komisyona katılıp sorumluluk alıyor. EÇEV’in çalışmalarını internet sitesinden ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Değişim Liderleri Derneği (DLD) - Kıvılcımlar
2009 yılında kurulan Kıvılcımlar Programı ilk iki yılını gönüllülerin desteğiyle sivil inisiyatif (girişim) olarak sürdürmüş. 2011’de Değişim Liderleri Derneği ile resmi bir yapıya kavuşmuştur. Kurulduğu günden bu yana üniversitede eğitim gören genç kadınların özgüven ve cesaret kazanmasını amaçlayan DLD, 8 aylık programı ile takım çalışması, topluluk önünde sunum, proje geliştirme ve uygulama gibi becerilerinin gelişimine destek olmaktadır. DLD’nin bugün İzmir, İstanbul, Eskişehir, Bursa ve Kocaeli’nde kıvılcımları bulunmaktadır. Sekiz ekiple 2019-2020 programı başlamıştır. Gönüllü olarak kadınların sosyal güçlenmesine destek olmak isteyenler DLD ile iletişim kurabilir.