Fuar müdavimlerine, kitapçı esnafına, bazı edebiyat çevrelerine filan soracak olursanız İzmir kitap okumuyor.

Okumuyor çünkü İzmir’in halkı gezip eğlenmeyi, yakın tatil beldelerine gidip balık rakı takılmayı çok seviyor. Peki kitap fuarlarındaki o kalabalıklar nedir, diye soracak olursanız, yanıt hazır: Öylesine geziyorlar. Müze gezer gibi. Çıkışta çantalarına bakın, birçoğunda bir kitap bile bulamazsınız. Belki de gidip kafede oturmuş, edebiyat dedikodusu yapıyorlardır.

İstanbul’daki birkaç dağıtımcıyla konuştum. İzmir çok az kitap çekiyor, diyorlar. Zaten bu, sayıları giderek azalan kitapçı sayısından da belli olmuyor mu?

Otobüste, metroda, gemide kaç kişi kitap okuyor, diye bakıyorum. Nadiren bir ya da iki kişiye rastlıyorum. Bornova’ya doğru giden taşıtlarda kucağındaki ders kitaplarıyla gördüklerimizi “okur”dan saymamamız gerekir. Nitekim şu geçenlerde dördüncüsü düzenlenen Bornova Kitap Şenliği yayıncı ve yazarlar için tam bir kâbus olmuştur. Büyük ihtimalle gelecek yıl düzenlenmeyecektir.

Bayraklı’da gerçekleştirilen edebiyat etkinliğinde bulunamadığım için bilemiyorum ama çevreden öğrendiğime göre dinleyicisi bol, okuru az bir etkinlik olmuş. Bu beni şaşırtmadı. Vaktiyle Dikili’de de böyle oluyordu. Çamlaraltı’nda yapılan panel ve söyleşiler dopdolu oluyordu ama iş okumaya gelince fos çıkıyordu.

Bu yıl İzmir Kitap Fuarı ile TÜYAP’ın düzenlediği İstanbul Kitap Fuarı aynı tarihte yapılacak. Doğru mu bilmem, güya İzmir’deki fuar geçen yıl çok güzel geçmiş. Yani kalabalığa bakarsanız öyle ama bir de satılan kitap sayısına bakmak gerek bence. Çok tanınmış, medya yüzü olan yazar ve şairlerin kitap satış sayılarına bakarsanız şahane, fakat diğerlerine sorarsanız durum tam tersi. Yani nereden baktığınıza bağlı.
Bir süre önce kitapçılar genellikle Konak taraflarındaydı. İleri, Sergi, Temmuz, Yavuz, Konak, Ercan Kitabevleri okurlarını Konak’a çekiyordu. Sonra ne olduysa oldu, kültür ve sanat etkinlikleri Alsancak’a, özellikle de Kıbrıs Şehitleri Caddesine ve etrafına dağıldı. Konak, o eski neşesini kaybetti. Kitaplara, sanat ve edebiyata kendini yakın hissedenler Konak tarafında görünmüyorlar artık.

Fakat kitap fuarlarının Kültürpark’ta değil de tee Karabağlar’ın üstünde bir yerde yapılması bence hiç iyi sonuç vermedi. Oraya gitmesi, dönmesi bayağı sorun çünkü. Oysa Kültürpark, ulaşım olanakları yönünden çok daha elverişliydi. Okurlar, istedikleri kitapları aldıktan sonra çevrede gezinebiliyor, birkaç yüz metre ilerideki Alsancak’a gidip eğlenebiliyordu.

Haa, gelelim şu kitap fiyatlarına. Pahalı tabii. Gelirimize göre pahalı. Bütün girdileri dışarıdan çünkü. Fakat efendim bahane mi bu!?