Bergama-Dikili'de faaliyet gösteren Agrobay Seracılık şirketi, ‘neden bu bölge’de faaliyet sürdürdüklerini, internet sitelerinde şöyle aktarıyor: “Tarımla uğraşmayı seven, toprağa hizmet etmekten keyif alan, tarıma yatkın insanlara istihdam sağladığımız için kendimizi çok şanslı hissediyoruz.”*

Bir de bunu Agrobay Seracılık işçisine sormak lazım! Agrobay Seracılık’ta çalışan ve Tarım İşçileri Sendikası’nda (Tarım Sen) örgütlendikleri için tazminatsız şekilde işten çıkarılan işçiler, günlerdir direnişlerini sürdürüyor. Yaşadıkları kötü çalışma koşullarını anlatan işçiler; geç yatırılan maaşlar, ücretsiz izin dayatması, müdürün yoğun baskısı, mobbing, kötü muamele uygulamaları, promosyon haklarının verilmemesi, keyfi yer değiştirmeler, kötü kıyafet ve ekipmanlar, servislerde yaşanan can güvenliği gibi pek çok soruna karşı haklarını bir arada savunmak için sendikalaşma sürecine gittiklerini ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını ifade ediyor.


Agrobay Seracılık firması kendilerini tanıtırken, “Biz işçimizle bir aileyiz” nağılını tekrarlasa da işçilerin ortaya koyduğu gerçeklik, şirketin reklamlarını deyim yerindeyse tuzla buz ediyor.

Dünyanın en büyük serası olmakla övünen Agrobay Seracılık İngiltere, Almanya, İspanya, İsveç, Hollanda ve Rusya’ya ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek ne kadar büyük olduklarını sık sık tekrarlıyor. İşçi ve emekçilerin alın teri, emeği ile büyüyen Agrobay Seracılık, sendikalaştıkları için işçisini, kod46 maddesine göre çıkarıyor. Yani “yüz kızartıcı suç işlediler” maddesine dayandırıyor! İşsizlik maaşı bağlanmaması, kıdem ve ihbar tazminatı ödememek için böylesi ayak oyunlarına giriyor.

Şirket sendikalaşma hakkını tanımadığı, tazminatsız işten çıkarttığı işçileri bir de ‘hukuk dışına çıkma’ ile itham ediyor!

Memleketin dört bir köşesinde sendikalara üye oldukları, örgütlendikleri için işçiler, patronlar tarafından aynı teranelerle ekmeğinden ediliyor. Agrobay Seracılık işçisi ise kararlılıkla mücadelelerine devam ediyor. İzmir halkı kimin yanında olacak? Agrobay Seracılık işçileri, işten çıkarılan sınıf kardeşlerine sahip çıkacak mı? Örgütlülüğü büyütebilecek mi? Esas mesele burada düğümleniyor.

* https://www.agrobay.com/neden-bu-bolge/