Yerel seçimlerde İzmir’in ilk büyükşehir belediye başkan adayı belli oldu, üstelik partisinin genel başkanı açıkladı! İP’in İzmir adayı milletvekili, genel başkan yardımcısı Ümit Özlale oluyor. Partinin MHP kökenli olmayan, akademisyen, liberal çağdaş görünümlü bir siyasetçisi. İzmir’den oy alabilir mi,  aslında alabilir. 

Peki hangi parti seçmeninin oyunu alır? Asıl soru bu!

AKP’li seçmenin oyunu alamayacağı kesin, zaten o dünya görüşüyle bir yakınlığı yok. MHP’li desen hiç aşina değil, bırak oy vermeyi yanına yanaşmaz. Zaten muhtemelen ittifak gereği MHP de aday çıkarmaz ve AKP adayına çalışır. 

Bu durumda Özlale, CHP seçmenine abanacak, bu kesimden oy isteyecek. CHP’yi ve CHP’li yerel yönetimleri yerden yere vuracak, gerek son seçimlerin küskünü gerekse kendini sağda konumlandıran ama AKP olmasın diye CHP’ye oy veren seçmene yönelecek. 

Akşener’in tavrından ve konuşmalarından anlıyoruz ki partisi ‘Bir bölen’ olarak yerel seçimlerde önemli bir misyon edinmiş vaziyette. Her şeyi göze almış; (öyle diyor) yani AKP’nin tüm büyükşehirler dahil yerel seçimlerde zafer kazanmasını göze almış. Yani partisini bitirmeyi göze almış, yani CHP’ye bir ders vermeyi göze almış. Ülke için önceliğin bu iktidardan kurtulmak olduğunu bir kenara bırakıp kendisini ve partisini kantara çıkarmaya çalışıyor ama son tahlilde kazançlı çıkan tek adam oluyor!

Tekrar İzmir’e dönecek olursak; Özlale’nin adaylığı CHP ye seçim kaybettirir mi? Hiç sanmıyorum. Sağ duyulu İzmirli seçmen oyları bölüp aradan AKP’nin çıkabileceği bir riski göze almaz. İzmirli oyunu CHP’ye değil, korumaya çalıştığı yaşam tazına laikliğe ve özgürlüğe veriyor. Hali hazırda da bunu da CHP’li yerel yöneticiler temsil ediyor. 

Ama demek değil ki İzmir yine çantada keklik! Ne olursa olsun benzer kulvarda bir başka aday var ve CHP artık bunu dikkate almak zorunda. Hem büyükşehir hem ilçelerde! Halihazırda, CHP adayları belli değil, elbette her biri yeniden aday olmak istiyor, bir değişiklik olur mu, sürprizler yaşanır mı bunu göreceğiz. Ama son düzlükte özellikle büyükşehir belediyesinin atak yapması gerekiyor. Zaten gecikmiş olan Çiğli tramvayı ve Narlıdere metro hattının açılması çok önemli. Kültür sanat, konser filan tamam da halkın geniş kesimine dokunacak hizmetleri öne çıkarmak ve seçime kadar bu projeleri tamamlamak gerekiyor.

Tunç Soyer, İl başkanlığında Şenol Aslanoğlu’nu destekliyor, seçilirse kendisinin adaylığı da büyük ölçüde garantilenmiş olacak. Zira örgütün istediği büyükşehir adayı olacak.

Başkan adayı ve il başkanı kim olursa olsun, CHP kongrelerden çıkmış yorgun bir örgütle seçime gidiyor ve bu kez aynı kulvarda bir aday daha var; kaybedilmese bile oyların azalması işten bile değil.