“Bu yıl Temmuz ayında Aratos Dergisi’nin 100. sayısı çıkacak. Bu arada Tarsus dışından başka kentlerden Aratos Felsefe Okulları açma talepleri geldi. Olanaklar ölçüsünde bunları da organize edeceğiz.” diyor Uğur Pişmanlık.
Sesinde tatlı bir heyecan ve mutluluk var. Aratos Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Aratos Felsefe Okulları fikir babası Uğur Pişmanlık,Aratos Felsefe Okulları’nın nasıl hayata geçtiğini şöyle anlatıyor. “Tarsus’ta Aratos Felsefe Okulu’nu kurduğumuzda Adana, Mersin ve Silifke gibi kentlerden derslerimize katılımlar oldu. Aradaki büyük mesafe derslerimize düzenli katılımı engelliyordu. Bu kentlerden gelen talepleri değerlendirerek Silifke, Antakya ve Adana’da felsefe okulları oluşturduk. Daha sonra Türkiye’nin birçok kentinden okul açılması yolunda talepler gelmeye başlayınca,yeni AratosFelsefe Okulları kurduk. Şu an 22 kentte felsefe okulumuz var. Her okula, o yerellikteki bir filozofun adını, bölgenin antik dönemdeki adını verdik.Bugüne kadar 22 kentte kurduğumuz okulda, 30 üniversiteden 60’ın üzerinde akademisyen ders veriyor. Dersler sadece felsefe değil, tarih, arkeoloji, edebiyat, sosyoloji, resim-heykel, tıp, ekoloji, uzay bilimleri gibi alanları da kapsıyor.”
Kurulan felsefe okulları, kuruldukları kentlerde büyük bir heyecanla karşılanıyor. Bu yüzden derslerbüyük ilgi görüyor. Büyük ve zor bir organizasyon olmasına rağmen derslere katılan öğrenciler kadar ders veren hocalar da bu okullara katılmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorlar. Bu da Uğur Pişmanlık ve ekibinin doğru bir çaba içinde olduğunu gösteriyor. Savaşların, doğal afetlerin ve salgın hastalıkların insanların hayatını kararttığı bir dönemde, AratosFelsefe Okulları’nın insanlara umut ışığı yakması ve bir toplumu aydınlatması adına çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.
İnsanların yoğun katılımı, entelektüel beslenme ihtiyacı dışında dünyanın kötü gidişine karşı bir arayış içerisinde olduklarını gösteriyor. Peki, ‘Aratos Felsefe Okulları bu insanlara neler kazandırıyor ?’ sorusunuise Uğur Pişmanlık kısaca “İnsanların entelektüel olarak kendilerini geliştirmesini sağlıyor” diye yanıtlıyor.
Tarsus’ta altı yıldır faaliyet gösteren Aratos Kültür Sanatevi’nde ayda bir fotoğraf, resim, karikatür ya da heykel sergileri açılıyor. Söyleşi ve imza günleri düzenleniyor. Sinema gösterimleri gerçekleştiriliyor, tiyatro oyunları sahneleniyor ama Uğur Pişmanlık’ın bir hayali daha var. Tarsus dışında bir tepeye Aratos Gözlem Evi kurmak. Bütün bu dergiler, okullar, kitaplar, sanat etkinlikleri ve şimdi de gözlem evi projesi hepsi Astronom Filozof Aratos’un ışığından çıkıyor, binlerce yıl sonra üzerinde yaşadığı toprakları aydınlatıyor.