Uygulanan yanlış ekonomi politikalarının ülkeyi soktuğu ekonomik kriz; yoksul yurttaş sayısını artırdı, ‘’ORTA SINIF’’ı da yok etti.
Ülkemizde en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim, toplam gelirin yüzde 50’sini alıyor. 3 milyon 400 bin hanede derin yoksulluk var. Bu arada; son 5 yılda ev ile otomobil almak, ‘’ORTA SINIF’’ için nerdeyse olanaksız hale geldi. Emekli maaşları da hem asgari ücretin, hem de açlık sınırının altında kaldı.
Denilebilir ki; yoksulluk ve açlık derinden hissediliyor. Türkiye’nin yarısı ‘’aç’’ geziyor. Milyonlarca insan da karın tokluğu için çalışıyor. Öte yandan; derinleşen yoksulluk nedeniyle çocuğundan yaşlısına yüzlerce yurttaş, güvencesiz çalışma, ağır iş yükü ve denetimsizlikler nedeniyle iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.
Bu arada; açıklanan büyüme de refah getiren değil; yoksulluk üreten büyümedir. Bu büyüme şekli, sürdürülebilir değildir. Ayrıca; uygulanan yönetim şekli de ‘’kriz’’ üretiyor.
Orta sınıf yok oldu
Türkiye’ yi ‘’kontrolsüz güç’’ yönetiyor. Yaşadığımız ekonomik krizin nedeni de; önemli ölçüde yönetim şeklinden kaynaklanıyor. ’’SINIRSIZ YETKİ, SIFIR SORUMLULUK’’ öngören yönetim sistemi; problemlere çözüm üretemiyor. Mevcut uygulama tablosunda; yapısal reform yok, para politikası da yanlış.
Halk fakirleştirilerek enflasyon düşürülmeye çalışılıyor. Oysa; halk fakirleştirilerek enflasyon düşürülemez.
Öte yandan; ekonomi yönetimi enflasyon beklentisini kıramıyor, vatandaş ekonomi yönetimine inanmıyor, güvenmiyor. Vatandaşın önüne ‘’enflasyon önce yükselecek, sonra düşecek’’ söylemiyle çıkmak doğru değildir.
Ayrıca; ekonomi yönetiminin ‘’VERGİ REFORMU’’ konusundaki söylemi de vatandaş nezdinde karşılık bulmuyor. KDV-ÖTV artırılarak vergi reformu yapılamaz. Bu yaklaşım; ‘’VERGİ ADALETSİZLİĞİ’’ni doğurur. Zengin de, fakir de aynı vergiyi ödememeli. Ekonomi yönetimi uyguladığı ekonomi politikasıyla fakirden zengine ‘’SERVET TRANSFERİ’’ yapıyor.
‘’SERVET TRANSFERİ’’ nin bedelini yoksullar, fakirler ödüyor.
SONUÇ OLARAK:
Türkiye’yi ‘’kontrolsüz güç’’ yönetiyor. Orta sınıf yok oldu. Vatandaş, ekonomi yönetimine güvenmiyor.
Uygulanan sistem; problemleri çözmek bir yana, ‘’kriz’’ üretiyor.