“Düşünme hakkını hep saklı tutmalı; yanlış düşünmek dahi hiç düşünmemekten yeğdir.”
370 yılında doğan ve 415 yılında, henüz 45 yaşındayken katledilen ilk kadın matematikçi Hypatia, 1600 yıl önce tüm insanlığa sorgulamayı öğütlemiş.
İzmir için olası kardeş kentimiz, Akdeniz’in incilerinden İskenderiye’de yaşamış Hypatia, aklı ve bilimi savunan bir kadın olduğu için işkence edilerek öldürüldü.
Günümüze baktığımızda ülkemizde gün geçmiyor ki bir şiddet olayıyla karşılaşmayalım. Şiddet, geçmişten bugüne her çağın en büyük sorunu, çözülemeyen ya da çözülmek istenmeyen kriz!
Her gün yeniden ölüyor, yeniden travmalarla karşı karşıya kalıyoruz. Adını sayamayacağımız kadar kadın katledildi, katlediliyor. Evet, şu an ülkemizdeki 81 ilin bir kısmında kadınlar bir tür şiddete maruz kalıyor olabilir. Bu hissi her an duymalı, her an şiddetsizlik için kafa yormalı. Ülkemizin en derin sorunu şiddet!
Her gün başka bir vahşetle yüzleşiyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşı birlik olmaya, örgütlenmeye dair çokça çaba var, yadsıyamayız. Dernekler, Vakıflar kuruluyor; heykeller yapılıyor, sanat eserleri şiddetsizlik için farkındalık yaratmaya çalışıyor. Ancak ne yaparsak yapalım önüne geçemiyoruz.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre,
2019 Ağustos ayında 49,.
2019’un ilk sekiz ayında ise 294 kadın öldürüldü.
Sadece bu iki veri 2011’de İstanbul’da imzalanan “İstanbul Sözleşmesi”nin devlet tarafından bir an önce uygulanmasının gerektiğini gösteriyor.
Şiddetle mücadelede uluslararası normlara uygun eylem planı hazırlamak devletin görevi.
Sivil toplum örgütlerinin hak mücadelesinin gün geçtikçe yaygınlaşması ve görünür hale gelmesi şiddetin önlenmesi için büyük bir umut.
HYPATİA
Belediyeler bu yıl Mart programlarını hazırlarken Hypatia’nın kitaplarından, söylemlerinden ilham alabilir. Bir bilim insanı olarak Hypatia’nın Matematik ve Felsefe’ye katkıları çok fazla. Bir insanı yaşatmak için düşüncelerini yaşatmak önce gelmeli. Bu yüzden kadınlara cesaret verecek, kadınların birey olarak güçlenmesine destek olacak yolların açılması aklı ve bilimi esas almakla mümkün olur.
BÜYÜKŞEHİR'DEN UMUTLUYUM
Neptün Soyer’i yakından tanıma olanağım olduğu içindir belki bilmem, Büyükşehir’in özellikle kadın çalışmaları alanında fark yaratacağına inanıyorum. Özellikle bir Matematikçi olarak Neptün Soyer’in mutlaka Hypatia’dan ilham alacağına eminim.
Sorgulamayı öğütleyen Hypatia’nın, özgürleştirici gücünü Neptün Soyer’de hissediyoruz. Tüm kadınların özgürleşmesi için “şiddetsiz iletişim”i kullanarak, “sosyokratik” düzende, “bilim-eylem çemberleri” oluşturarak harekete geçebiliriz.
Neptün Soyer, kolaylaştırıcılık için İzmir’in biçilmiş kaftanı olabilir. Haydi şimdi nöbete...