Yüksek enflasyon ortamı ve Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla düşen alım gücünün üstüne vergiler ve yeni zamlar da eklenince yardıma muhtaç olan vatandaşların sayısı, her geçen gün artıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vatandaşa sağlanan desteklere ilişkin verileri ise, yoksulluğun her geçen yıl biraz daha nasıl derinleştiğini gözler önüne seriyor.
Bu bağlamda; vatandaşlara sağlanan elektrik desteği yoksulluğun ulaştığı boyutu yeniden ortaya koyuyor.
Öte yandan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre; 2020 yılında elektrik tüketim desteği verilen hane sayısı 1.8 milyon iken 2021’ de 2.7 milyon haneye destek verildi ve 2022’ de destek verilen hane sayısı 3.7 milyon oldu.
2023 yılında ise elektrik tüketim desteği verilen hane sayısının 5 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.
Bu arada; geçen yıl 274 bin hanenin elektriği, 50 bin hanenin de doğalgazı borcu nedeniyle kesilmişti.
Bu tablo; bize, yoksulluğun giderek derinleştiğini ve muhtaç vatandaş sayısının da hızla arttığını gösteriyor. Yoksulluğun artması ve yaygınlaşan fakirlik; toplumu içten içe çürüterek her türlü kötülüğe ve olumsuzluğa davetiye çıkarıyor.
Vatandaşın borcu kabarıyor, bankalar takipte
Alım gücünün azalması, yoksulluğun artması, fakirleşme sürecinin hızlanması; vatandaşı borçlanarak yaşamaya zorluyor.
Bu arada; kredi ve kredi kartı faizleri de artış eğilimini sürdürüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre; vatandaşların bankalara 10 trilyon liradan fazla borcu oluştu.
Uygulanan’’ yanlış’’ ekonomi politikasının faturasını halk ödüyor.
Merkez Bankası’nın politika faizini kademeli olarak yükseltmeyi sürdürmesiyle borçlanma maliyeti artarak son 4 ayda taksitsiz kredi kartı borcu, %44’ e çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 20 Ekim 2023 itibariyle bankaların bireysel kredi kartı alacakları 964 milyar 223 milyon lira oldu.
Tüketici kredilerinin tutarı da 1 trilyon 446 milyar liraya çıktı.
Bankaların takipteki alacakları da 169 milyar 709 milyon liraya yükseldi.
Hayat pahalılığı, halkın gelir düzeyinin düşmesi ve yoksullaşma sürecinin hızlanması; borçlanmayı tetikliyor, borcun ödenememesi nedeniyle de; icra dosyalarının sayısını artırıyor.
Sonuç olarak
Yoksulluk; toplumu içten içe çürütüyor, olumsuzluklara zemin hazırlıyor.