Evet, NAé Sao Paulo Cebeli Tarık’ı geçemedi ve Brezilya’ya geri döndürüldü. Küçümsenecek bir kazanım değil elbette. Ne kadar çok örgüt ve insanın emeği var bu direnişte! Yurt içinden yurt dışından ve iş birlikleri, dayanışmalarıyla kazanıldı.
Peki, sorun çözüldü mü? Artık gemi sökümü ekolojik değerler gözetilerek, dikkate alınarak mı sökülecek? Ülkemize söküme getirilen gemilerin Tehlikeli Atık Belgeleri gerçekleri yansıtacak mı? Yoksa her zaman olduğu gibi mi olacaklar?
Söküme getirilen gemilerde yasadışı trafik sayılmalarına neden olacak nitelik ve nicelikte olumsuzluklar bulunmadığından emin olabilecek miyiz?
Varsayalım ki, tüm belgeler bilimsel ve teknik gerçekleri yansıtmaktadır. Geminin yasal olarak ülkemize girmesinde herhangi bir sakınca da yok. Peki, gemi havuzlarda sökülerek, deniz ekolojisi korunacak mıdır? Yoksa yine baştankara kıçtankara rezaletiyle ekolojik yıkımlara neden olacak şekilde mi sökülecek?
Aliağa’daki gemi söküm tesislerinin hiçbirinde havuz olmadığını biliyoruz. Yağma, kapkaç, talan düzeninde çalıştılar yıllarca ve çalışmaya da devam ediyorlar. Ekolojik hiçbir önlemleri yok! Kendi kendilerini denetleyip raporlar veriyorlar.
Ortalama iki günde bir sökülen Aliağa’daki gemi söküm alanı denetlenmemektedir. Kaçakçılık merkezidir. Sahil Güvenlik helikopterindeki konuşmalardan biliyoruz. Emniyetin Kaçakçılık Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ nün çalışmalarından, suçüstülerinden biliyoruz.
Gemi Söküm Yönetmeliği yasak savmak için var. Yetersiz ve uzman da olmayan ilgisiz memurlar görevlendiriliyorlar. Gümrük Muhafaza, Çevre İl Müdürlüğü ve Liman Başkanlığı temsilcileri; o gün durumu elverişli olan memurlar...
Gemi sökümünde çalışan işçi ve emekçilerin durumları içler acısıdır! Cinayet mahallidir gemi söküm alanları. Veriler en çok iş cinayet ve kazalarının olduğu yerler olarak gemi söküm tesislerini göstermektedirler.
Gemi sökümü mutlaka havuzlarda ve mutlaka devlet kuruluşunca yapılmalıdır. Gemi Söküm Yönetmeliği’nde TMMOB, üniversiteler, TTB, TBB, işkolunda en örgütlü ve yetkili sendika, aynı şekilde ekoloji platformu görevli ve yetkili olmalıdır. Kullanım süresinin yarısından bir yıl fazlasıyla ve son yıllarında olmak koşuluyla sadece Türk bayraklı gemiler sökülmelidir.
Bugüne kadar mücadele ederek kazanımlar elde eden, NAé Sao Paulo’ nun Cebeli Tarık’ı geçmesini engelleyen örgütler ve kişiler ortak çalışmalarını devam ettirmelidirler. Dünyaya Türkiye’nin nükleerler başta olmak üzere tehlikeli atık gömü alanı olmadığını açık seçik kabul ettirmelidirler.
Elbette tüm dünya ülkelerini ve halklarının sağlıklarını da düşünerek; ekolojinin bir bütünlük olduğunu unutmadan!
İşimiz yeni başlıyor!