Ülke günlerdir, en çok kullanılan sosyal medya platformu Instagram’ın şak diye kapatılmasını konuşuyor.

Hayatına renk katacak, mutlu edecek hiçbir şey kalmayan memleketim insanı, son yıllarda kendini sosyal medya platformlarıyla avutur olmuştu. Bunu da ellerinden aldılar, vatandaş tüyü yolunmuş tavuk gibi kalakaldı; bu yasağa anlam vermeye çalışıyor, veremiyor.

Peki iktidarın bu sosyal medya platformuna böyle şiddetle yürümesi ve milyonlarca kullanıcıyı cezalandırmasının nedeni ne? Sebep gerçekten, o dillerine pelesenk ettikleri ‘katalog suçlar’ mı; yani fetö, pkk, istismar paylaşımları mı? Eğer öyleyse bu hesapları tespit edersin ki öyle bir teknoloji var ellerinde; bunu yapmayıp tam da bu zamanda külliyen kapatıyorsan altında elbet başka bir şey vardır.

O da çok açık, bizim ahali Hamas lideri Haniye’nin öldürülmesini umursamadı! Dünya’da terör örgütü olarak kabul edilen, Türkiye’de de böyle düşünenlerin hiç de az olmadığını düşünürsek; umursamama hali gayet normal. Hele bir de bir günlük ulusal yas ilan edilmesi büsbütün tepki çekti. Öyle ya, onlarca şehit verilirken, misal ülkeye onca yıl hizmet etmiş Cumhurbaşkanı Demirel vefat ettiğinde vb. önemli durumlarda ulusal yas ilan edilmezken; nerede bir Arap ölse hop bizim bayraklar yarıya iniyor!..

Hamas ki bir siyasi partidir, bunun lideriyle ilgili iktidarın istediği ve beklediği ‘hassasiyet’ gösterilmediği gibi anlıyoruz ki sosyal medya platformunda da bu görüşler bolca dile getirilmiş. Şimdi bu yüzden 58 milyon Instagram kullanıcısı cezalandırılıyor. Bunu açıkça söylemeye de cesaretleri olmadığı için aslında ‘katalog suç’ işleyen hesaplar kapatılmıyor bahanesiyle külliyen memlekete ceza kesiliyor.

Hamassever, Arapsever ne derseniz deyin, bu yüzden ülkenin en yaygın sosyal medya platformu kapatılabiliyor; ama iş bu kadar da basit değil.
Bu iş temelinde fikir ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir darbedir; sansürdür! ‘Tek adam’ çıkıp da bu işe ‘dijital faşizm’ demiyor mu! Nerenle güleceğini bilemiyorsun. Ama ‘şahsım’ kendi yaptığı işi başkalarına mal etmekte çok yetenekli olduğu için bunu da öyle kabul ediyoruz. Evet ortada bir dijital faşizm var da uygulayacısı kim? Şu işi bir seçim arifesinde yapabilirler miydi? Sıkar biraz, düşünsenize milyonlarca genç, işini bu mecradan götüren küçük girişimci ve tek eğlencesi burada video izlemek olan yüzbinler! Vallahi iktidarı elsiz ayaksız götürür… Ama şu günlerde ufukta seçim yok, olduğunda da ahali yaşadığını hatırlar mı bilmem!
Ama bildiğim bir şey var; bu iktidar işine geldiği veya gelmediği zaman; halka dilediği gibi ceza kesiyor. Belediyelerin SGK borcu üzerinden olsun, sosyal medyası olsun…Cezalandırmaya doyamıyor. Yetmiyor sokak hayvanları da cezalardan payını alıyor. Biz bekliyoruz, bu iktidara ülke olarak ne zaman sandıkta ceza keseceğiz bakalım!