Bir önceki yazımda belediye başkanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) Cumhuriyet Halk Partisi’ne(CHP) geçen Bayındır’ı yazmıştım.
2014 yerel seçimlerinin hemen öncesinde Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan köylere, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği için oy kullanma hakkı verilmesiyle birlikte Kemalpaşa ilçesinde sandık sayısı %38 oranında arttı.
Bu orandan daha fazla bir oranla seçmen sayısı artmıştır çünkü bir sandıkta oy kullanan seçmen sayısında da değişiklik yapılmıştır. Önceden 360 civarından olan bir sandıkta oy kullanan seçmen sayısı 410-415 civarına yükseltilmiştir.
Sonuç olarak hem bir sandıkta oy kullanan seçmen sayısı arttı, hem de İlçe Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyesi için oy kullananların sayısı %45’lere varan bir oranda artmış oldu.
Siyasetin Matematiği
Siyasetin matematiği olduğunu tüm yazılarımın bir köşesinde hep anlatırım. Burada da görüldüğü gibi 2009’dan 2014’e giden yerel seçimlerde, OHAL yokken olağanüstü değişiklikler yapılmıştır.
Kırsalda yaşayan tüm seçmenlerin hükümet partisi yönünde oy vermesini haklı görürüm çünkü hükümet, köylü için güvencedir. Pazara ilçe merkezine indiğinde bir köylü hep şehirde yaşayanların belediyelerden çektikleri yakınmaları dinler. Günlük hayatın içinde belediyelerin yetersizlikleri öyle yaygın bir olumsuz algıyla bezenmiştir ki köylüler haklı olarak hükümet partisine yakın bir yaklaşım gösterdiler.
Köylüler Sandıkta Kenti Yönetenleri Seçiyor
Köyü sayısı fazla olan ilçelerde, CHP’den, AKP’ye geçiş hızlı oldu. Bu noktada siyasi parti değişmeyen Belediyeleri gündeme getirmeyeceğimiz anlaşılmasın. Hemen Bergama farkını paylaşmak isterim.
İzmir’in en fazla köy sayısına sahip Belediyelerinden olan Bergama istikrarı seçti, köylünün de güvenini kazabildi ve istikrarı korudu. Belediyelerde en az iki en fazla üç dönem görev bir belediye başkanı için kesin olmalıdır. Bu süre zarfında ancak hizmetlerin sonuçları alınabilir.
UNESCO Dünya Mirası listesine de giren Bergama’da işler yolunda gibi hissediliyor.
Kemalpaşa’nın seçim sonuçlarındaki sayılara baktığımızda çok anlamlı farkları içeren bilgiler yok. Belediye Başkanlığı seçiminde 2009’da 40.052 geçerli oy içinde, 1.303 oy farkıyla CHP, Belediye Başkanlığını kazandı; aynı seçimde Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinde 883 oy farkı vardı.
2014 seçimlerinde, 62.529 geçerli oy içinde, AKP 3335 oy farkıyla Belediye Başkanlığını, 3560 oy farkla Belediye Meclis Üyeliğini kazanmıştır.
Köylere Hizmet
Kemalpaşa, tarımı ve sanayisi güçlü bir ilçemiz. Umarım köylerine yeterli hizmet gidiyordur. Umarım mahalleye dönüşen 32 köye, diğer merkez mahallelerde olduğu gibi eşit hizmet gidiyordur. 2014 seçimleri sonrasında mahalleye dönüşen tüm köylerin durumunu araştırmak gerekli. Bu yazılardan sonra belki de böyle bir çalışma işine girer İz Gazete olarak köy köy gezeriz.
Bir sonraki yazımda Torbalı’yı gündeme getireceğim, Torbalı’da siyaset yapanların takibi ve desteği dilekleriyle selam olsun.