Öğretmenlerin yüzde 70’i ‘’AÇLIK SINIRI’’nın altında bir maaşla geçinmeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi’nin verilerine göre; öğretmenlerin yüzde 34’ ünün asgari ücret, yüzde 36’ sının ise 17 bin TL ile 25 bin TL arasında maaş aldığı görülüyor.

Atatürk’ün ‘’öğretmenler! yeni nesil sizin eseriniz olacak’’ dediği ve en değerli varlığımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, en itibarlı, saygın, onurlu bir meslek sahibi olması gerekirken; ‘’GEÇİM DERDİ’’yle boğuşarak ayakta durmaya çalışıyor. Oysa; ülkemizin geleceği, öğretmenlerimizin ‘’EKONOMİK REFAH’’ içinde yaşaması ve ‘’GELECEK KAYGISI’’ olmadan, huzurlu bir ortamda çocuklarımızı çağın gereklerine uygun donanımlı bir şekilde yetiştirmesiyle olasıdır.
Bir tarafta her milli eğitim bakanı değiştiğinde yaz-boz tahtasına dönüştürülen eğitim sistemimiz, diğer yanda; ideolojik yaklaşımla hazırlanan bilimsellikten uzak MÜFREDAT…

Okula ‘’AÇ’’ giden çocuklarımız, endişeli anne- babalar…

Bu arada; Atatürk’ün ‘’HAYATTA EN HAKİKİ YOL GÖSTERİCİ İLİMDİR’’ sözüyle; ilime, bilime, öğretmene, çağdaş eğitime ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza verdiği önem ve öncelik.

Diyebiliriz ki; eğitimde en doğru yol, Atatürk’ ün çizdiği yol, en geçerli ve gerçekçi eğitim politikası da öğretmeni, öğrenciyi önceleyen ve pozitif bilimi temel alan politikadır.

Sorunlar yumağı

Öğretmenler, bir yandan ‘’sorunlar yumağı’’yla boğuşurken, diğer yandan da, Laiklik ve bilimsel eğitim karşıtı uygulamalar, meslek yasası dayatması, mülakat adaletsizliğiyle ekonomik krizin oluşturduğu problemlerle karşı karşıya.

Bu arada; Eğitim-İş’ in anketine göre, öğretmenlerin yüzde 56.7’si iktidarın ‘’TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ’’ müfredatını ‘’POLİTİK VE GEREKSİZ’’ olarak görüyor.

Öte yandan; Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay, yaptığı açıklamada ‘’öğretmenler olarak tarihin en itibarsız ve ağır koşullarını yaşıyoruz’’ dedi.
Bu bağlamda; öğretmen adayları, ‘’MÜLAKATTA YAPILAN ADALETSİZLİKLERE ‘’ dikkat çekmek için Milli eğitim Bakanlığı önünde ‘’OTURMA EYLEMİ’’ yaptılar. Ayrıca; eğitim sistemi çalışma yaşamını da etkiliyor.

Eğitim düzeyine göre işsizlik dağılımına bakıldığında yüksek öğrenim görmüş kişiler, yılın 3’ üncü çeyreğinde yüzde 34.8’lik bir payla ilk kez birinci sıraya yerleşti.
Bu arada; eğitim sendikalarının 81 ilde yaptığı araştırmada; her 100 öğretmenden yüzde 78’ i borç batağında, yüzde 68’ i iş bulursa mesleği bırakacak, yüzde 91’i gelecekten umutsuz ve yüzde 70’ i de şiddete maruz kaldığını söylüyor.

SONUÇ OLARAK

Öğretmeni mutsuz, umutsuz, geçim derdinde ve eğitim sistemi de çağın dışında olan toplumların geleceği güvende olmaz.