“Gabar'daki petrol üretimi, cari açığı kalıcı olarak azaltacak ve rezerv birikimini hızlandıracak”

Açıklamayı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı değil. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Gabar’da petrol üretimi günde 25 bin varile ulaştı haberlerine gönderme yaparak bu açıklamayı yapıyor.

Mehmet Şimşek para bulmak için ülkeden ülkeye uçarken Gabar’da çıkartılan petrol konusunda aniden bilgi sahibi mi oldu? Petrol üretiminin 2024 yılında petrol ihtiyacımızın yüzde 10’unu, 2016’da da yüzde 18’ini karşılayacağını sosyal medya hesabından paylaştı.
Yandaş medya sevinç çığlıkları atarak haberi coşkulu biçimde verdi. Biz de sevindik. Haberi biraz araştırıp sevincimizi içselleştirmek istedik. TPAO Gabar dağında sondaj çalışmalarına 2022 yılında başlamış. Hemen de petrol bulmuş. İlk soru şu; 2002 yılından 2022 yılına dek neden beklendi? Terör neden olarak öne sürülürse yanıt hazır. Bu denli gelir getirecek petrol çıkarımı için oraya yeterli askeri destek verilemiyor muydu?

Gabar petrolüne ilişkin ilk geniş haber 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçiminden önce piyasaya sürüldü. Erdoğan 2 Mayıs 2023’te Gabar’da petrol keşfettik dedi. Ertesi gün TPAO’nun 100 kuyuyla günde 100 bin varil petrol çıkartılabileceği konusu işlendi.

BBC Türkçe de 5 Mayıs’ta ayrıntıları paylaştı. Türkiye’nin 2022 yılı sonunda petrol üretimi günde toplam 66 bin 669 varil. 2021 yılında günlük petrol tüketimimiz ise 939 bin varil. Yani kendi petrolümüz, tüketimimizin yüzde sekizini karşılıyor.

TPAO, Gabar dağındaki rezervi 150 milyon varil olarak duyurdu. Günde 100 bin varil petrol çıkartılsa, 4 yıl sonunda 148 milyon varil çıkartılmış olur. Günde 100 bin varil petrolü çıkartmak için 100 kuyu gerekli, bu kadar kuyunun 2026’ya kadar yapılması zor.
Uzun sözün kısası, Mehmet Şimşek herhalde para bulmakta zorlanıyor ki, seçim propagandası malzemesi olan “petrol bulduk” sloganına sarıldı.

Gabar’daki petrolün değeri, üstelik Anadolu Ajansının verilerine göre, Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un özlü deyişi ile “Bilinmez ki, bu çekirdek parası...”.

Bir başka seçenek daha var; TPAO Varlık Fonunun içinde. Bakan Şimşek ziyaret ettiği ülkelere “çok petrolümüz var” diyerek TPAO’nun hisselerini satmak isteyebilir mi acaba?

Bu hesabı biz bir günde yapabiliyorsak, petrol zengini ülkeler milyarlarca doları 10 dakikada yapar. Sonra böyle bir yatırıma ne kadar dolar yatırırlar dersiniz?

Mehmet Şimşek ve ekibi iki yıl, üç yıl ötesinin vaatleriyle bu yılı böyle kapatacaklar.
2024’te domates, patates kaç lira olur, onu göreceğiz…
Hiç aklıma getirmek istemediğim konu ise, Erdoğan’ın İsrail ile Doğu Akdeniz’de ortak sondajlara başlayacağız sözünün gerçekleşmeyerek, İsrail gazının Yunanistan’ın Dedeağaç limanındaki Amerikan üssünün yanındaki terminallere taşınması. Bu durumda Akdeniz’de kartlar yeniden dağıtılmış olur.