2019 yerel seçimlerine giderken İzmir’de özellikle CHP cenahında çok renkli, hareketli ve gerilimli bir süreç yaşanmıştı. Aziz Kocaoğlu aday olmayacağını açıklamış ve gönlünden ‘başkanlık’ geçenler, adaylık ataması için Ankara’da adeta kamp kurmuştu. Malum, seçmen karar vermeden önce Ankara’nın bir karar vermesi gerekiyor ki, atanmış aday halkın karşısına çıkabilsin!.. Ama bu süreçte daha adaylığı ‘söylenti’ halindeyken Tunç Soyer için sosyal medya üzerinden müthiş bir PR yani halkla ilişkiler kampanyası başladı. 

Sosyal medya, Soyer’in aday olmasını isteyenlerin paylaşımlarından geçilmiyor, gruplar kuruluyor, yüzlerce, binlerce destekçisi sosyal medyayı adeta sallıyordu. Aralarında iş insanları, gazeteciler, dernekler vardı. O kadar yerel ve genel seçim izlemiş olan ben, bu organize aday adayı kampanyasını şaşkınlıkla takip etmiştim. Aday olarak atanmasında etkili olmuş mudur, bence kesin olmuştur. Aynı kampanya adaylık sürecinde de hız kesmedi, sonuçta Soyer seçimde, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde alınan oyun çok üzerinde bir orana ulaştı ve açık ara seçimi kazandı.

Evet, Soyer kazandı ama sonrasında ne olduysa zaman içinde sosyal medya balonu söndü!.. Cansiperane Soyer diyenler  giderek tam tersi bir kampanya başlattı. Sebebini bilemem, hizmetleri mi, ilişkilerin istendiği gibi yol almaması mı yoksa başka etmenler mi… Ama dün kendini yırtanlar son birkaç yıldır giderek artan dozda anti Soyer’ci olarak, sosyal medyayı domine etmeye başladı. 

Şu günlerdeyse doz giderek artıyor. Olumsuz sinerji yayanlar, ‘başarısız’ algısı yaratmak isteyenler, Soyer üzerinden CHP’ye çakmaya çalışanlar öyle organize oldular ki, bu kez sosyal medyada artık bu gruplar baskın! ‘Canım olur mu, Soyer şu hizmetleri yaptı, başarılı oldu’ diyenler ise adeta linç ediliyor. ‘Yolumda çukur var’ diyen de, ‘trafik çekilmez oldu’ diyen de, ‘ne hizmetini gördük ki’ diyen de…

İçi boş veya dolu, belediye ile ilgisi olan, olmayan bir sürü sorun ve gerekçeyle sosyal medyada Soyer’e saldırı başladı. İlk başka olduğu gibi şimdi de bu kampanya bence etkili oluyor diye düşünüyorum. Bu durum Ankara’nın Soyer’i aday gösterme iradesini etkiler mi, bunu göreceğiz. Ne de olsa Soyer, Kurultay’a Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek bir delege yapısıyla gitmeyi garantiledi. Bu da adaylığını büyük ölçüde sağlama alacaktır sanırım. Ancak pozisyonunu güçlendirmek için öncelikle raylı sistem projelerini bir an önce tamamlaması gerekiyor. Bu çok önemli. Sosyal medya desteği konusunda da bir çalışmaya girmesi kendisi için iyi olacaktır.