Üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi umutsuz, ‘tek adam rejimi’ ve AKP’nin ülkenin başından gideceğine inancını yitirmiş, seçime güveni kalmamış bir seçmen kitlesi oluşturdular yıllar içinde!.. ‘Sandık da gelse bunlar gitmez’ diyen sözde muhalif ama aslında tam da iktidarın istediği seçmen grubuydu bunlar.

Bakıyorum, bu algı artık kırılıyor, ‘evet ilk seçimde sandıktan çıkamayacaklar, bu iktidar gidecek’ inancı ve umudu gelişiyor. Bu çok olumlu bir değişim ama durup dururken olmuyor, muhalefetin yerelde ve genelde gerçekten büyük çabası var. Muhalefet ediliyor ve sonuç alınıyor!..

İzmir örneğine bakın, asbestli gemi için sadece kenti değil ülkeyi ayağa kaldırdı Tunç Soyer!.. STK’lar, duyarlı vatandaşlar el ele verdi ama Tunç Soyer öncülük etti, organize etti, sesini duyurdu ve geri adım geldi!.. Eski gücü olsa, iktidar bu sese kulak vermek bir yana inadına üç gemi daha getirirdi!..

Tunç Soyer’in üreticilerle olan bağı, tarıma verdiği önem, önümüzdeki yıl düzenlenecek İktisat Kongresi için sürdürülen çok kapsamlı çalışma… Büyük mali baskılara sindirme politikalarına rağmen, projeler yapılıyor, ses çıkartılıyor, karşı konuluyor ve sonuç alınıyor. Bu da seçmene ‘umut’ olarak yansıyor.

Yaz sıcaklarını sahada, halkın arasında geçiren muhalefet liderleri de yaygın umutsuzluğun umuda dönüşmesinde önemli pay sahibi elbette. Hem CHP gibi yönetilmesi gerçekten çok zor bir partiyi düze çıkarıp hem de halkla iletişimini giderek güçlendirip partinin oyunu artırmayı başaran Kılıçdaroğlu iyi bir sınav vermeye devam ediyor. Bu sınav, kendisine adaylık yolu açar mı, bunu göreceğiz…

Son zamanlarda yerelde ve genelde güçlenen muhalefet çalışması, seçime ve sonrasına ilişkin toplumda hayli ağırlığı olan ‘Bunlar iktidarı bırakmaz, seçim kazanılsa bile bu enkaz nasıl toparlanır’ şeklindeki yaygın negatif enerjiyi dönüştürmede etkin oldu.

Ve bu tablo, iktidar kanadında da çözülmeyi başlattı. Yetmezmiş gibi, bir suç örgütü lideri de sınır ötesinden iktidarı sallıyor. Ortalığa lağım akıyor, çıkar grupları birbirine giriyor. Ekonominin ağır koşulları altında ezilen milyonlar açlıkla sınanıyor… Bir avuç sermaye ve finans grubu büyüyecek diye, milyonlarca vatandaş küçülüyor.

Bir iktidarı yerinden edecek en büyük güç elbette boş tenceredir ama bu kez fazlası var, muhalefet de bastırıyor ve halkı umutlandırıyor. Son aşamada yeter ki ‘O aday olursa oy vermem, şu parti gelirse ben çekilirim’ tripleri ile karşımıza çıkılmasın!...