Herkes arkasından bir iz bırakmak ister. Yazılar, çizgiler, sanatımızla yaptıklarımızla var olmaya çalışırız. Aslında bütün bunların dışında bizi biz yapan anılarımız, sohbetlerimizdir. Birçok sanatçının ortaya koydukları sanatlarından daha fazla ilgiyi hayatları, anıları görür. Küçük bir dergide yıllar önce verdiğin bir söyleşi sizi yıllar öncesine götürür. Ege Sanat Dergisi’nde Nejla Uyanık Bilgilioğlu’nun yaptığı güzel söyleşiler “Yaşayan Düşünceler” adıyla İzmir’in çiçeği burnunda Pagos yayınlarından çıktı.
Pagos kısa zamanda on altı kitap yayınladı. Röportajlar kitabını okurken arkasında ne kadar büyük bir emek olduğunu bir kez daha anladım. Kimler yok ki kitapta Adnan Turani, Cuma Ocaklı, Engin Günaydın, Mehmet Güleryüz, Ayşe Kulin, Doğan Hızlan, Barbaros Şansal ve yakın zamanda kaybettiğimiz Özdemir Nutku…
Söyleşi yapmak zor zanaattır. “Eğer yanıtlarım seni korkutuyorsa o zaman korkutucu sorular sormaktan vazgeçmelisin” sözü geçer Quentin Tarantino’nun Ucuz Roman filminde, bu kitap cesur sorulardan ve cesur yanıtlardan oluşuyor. Albert Einstein’ın “Bir insanın zekâsı verdiği cevaplardan değil soracağı sorulardan anlaşılır” sözü tamda bu kitabı anlatıyor. Doğru soruyu sormak iyi bir cevaba orta açmak gibidir. Size sadece topu kaleye göndermek kalır. Gol olup olmadığına seyirci/okuyucu karar versin.
Andrey Tarkovski ile söyleşi yaptıktan sonra gazetecinin “Zekice bir cevap vermediniz” sözü üzerine “Zekice bir cevap istiyorsan, zekice bir soru sor” yanıtını verir. Bu güzel kitap sizleri yolculuğa çıkaracak şuan aramızda olmayan sanatçıların aramızda olduğu günlere, anlara ulaştıracak. Yeni ve farklı bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Ben en çok neyi merak ediyorum biliyor musunuz? Bu söyleşiler yapılırken yaşananları.
Kitapta en çok sevdiğim şey yapılan söyleşilerde en başta yapılan alıntılar.
“Kendi başına buyruk olabilmek bence olmazsa olmazların başında gelir” Mehmet Güleryüz,
“Geleneklerine sahip çıkan toplumlar ancak geleceğe nereden geldiklerini ve nereye gittiklerini bilerek bakarlar” Özdemir Nutku,
“Sanatçılar bir şehirde yaşar, bir şehirde üretir ama sanatçılar o şehre ait değildir.” Bedri Karayağmurlar,
“Benim amacım sokakta gevrek satan adamı da tiyatroya getirmek, ona da tiyatro izlettirmek” Levent Ulukut.
Nejla Uyanık Bilgilioğlu bu röportajların hepsini videoya alıp Youtube’a yükleseydi. Sanırım izleyenlerin sayısı yüz binlere, milyonlara ulaşabilirdi. ‘Yaz yaz yaz bir kenara yaz bütün sözlerimi…’
Söyleşi kitabı okuduğum zaman hep bu şarkının sözleri gelir aklıma, unutmayın yaşadıklarınızı her zaman kenara yazacak ve sonra onu kitap haline getirecek bir Nejla Uyanık Bilgilioğlu bulamazsınız.
Zaman akıp gidiyor. Hep aklınızda yapmayı düşündüğünüz üç beş plan vardır. Size tavsiyem en küçüğünden başlayarak kendinizi mutlu edin. Anılar hep bu kadar güzel ve özel şekilde bir araya toplanmıyor.