Arap Baharı adı altında Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin sınırlarını ve yönetimlerini değiştirme projesi başlatıldı.

Amerika’nın hazırladığı proje 2011 yılında Tunus’tan başladı Suriye’ye kadar uzandı. Libya iç savaşa sürüklendi, Amerikan ajanı ve aynı zamanda ABD vatandaşı Hafter güçleri hala Libya’yı kaosta tutuyor. Mısır’da yönetim ise Abdulfettah es-Sisi üzerine zimmetlendi. 2003 Yılında Irak’a giren ABD, herhalde 8 yıllık deneyimle karıştığı bu projede, Suriye’ye takıldı.

Amerika, bugüne dek girdiği hiçbir ülkede savaşı kazanmadı. Vietnam, Afganistan örnekleri ortada. Irak’a komutanları satın alarak girdi. Şimdi bir türlü Irak’ta işin içinden çıkamıyor. Suriye’de ise kendisi petrol kuyularına çöktü. Esad rejimi ile savaşı da “vekiller” üzerinden yürütüyor. Bu konuda bugüne dek başarılı olamadığını görüyoruz.

2009 yılında Erdoğan ve Esad eşleriyle Şam’da mutlu pozlar verirken, Arap Baharı sonrası Erdoğan’a verilen “görevle” durum değişti. Kardeşim Esad’dan Katil Esed’e dönüldü.

Aradan geçen yaklaşık 12 yıl boyunca söylem sertleşti, Beşar Esad horlandı, hakaret edildi. Esad verdiği tüm demeçlerde ülkesinin çıkarları konusunda konuştu, Erdoğan için kişisel yorum yapmadı. Beşar Esad, Arap dünyasının tanınan gazetecisi Abdulbari Atwan’a 2013’te demeç verdi. Türk askeri Suriye'den tamamen çekilmeden Erdoğan'la masaya oturmayacağını söyledi.  

Son aylarda Erdoğan’ın “Görüşebiliriz, daha önce ailece görüştük” sözleri ile Esad’ı ikna etmesi olası mı? Tabii ki hayır. Erdoğan’ın buradaki beklentisi Putin’in iki lideri bir araya getirmesi ve el sıkışmalarını sağlaması. Bu fotoğraf üzerine yine senaryolar Erdoğan’ı yüceltme yönünde devam edecek. Putin, Esad’a bu teklifi yapar mı, bilemeyiz.

Sonuç olumlu olur mu? “Türk askeri Suriye'den tamamen çekilmeden Erdoğan'la masaya oturmam” diyen Beşar Esad Erdoğan’la masaya oturur mu? Kendi ülkesinde Türkiye’ye olan sınırında değişen demografik yapıyı Suriye kabul edebilir veya yeniden düzenleyebilir mi?
Özgür Özel’in Suriye’yi ziyaret etme niyeti açıklandığından beri, yandaş medya Erdoğan’ın Esad’la görüşeceğini yazıyor. Hatta bu yazının yayınlandığı günde Ankara’da Putin, Esad ve Erdoğan’ın bir araya gelebileceğini Erdoğan’ın söylediğini aktarıyorlar.
Bu görüşme olur mu? Bana sorarsanız olmaz.

Peki Erdoğan bu sözleri niye söylüyor, söyletiyor? Nedeni açık; Özgür Özel’in yaratmaya çalıştığı olumlu havayı gölgede bırakmak.
Özgür Özel, Şam’da Esad’la görüşmek için yaptığı başvuruya olumlu yanıt aldı. Peki Özgür Özel ve ekibi Beşar Esad ile ne görüşecek, ne söyleyecekler?

Bu ekibe denizaşırı ülkelerden mesajlar verilecek mi, yüklenecek mi?
Esad “Türkiye’nin iç siyasetine karışmam” diyor ve ekliyor “Benim için önemli olan, seçilen kişinin Suriye ile iyi ilişkiler kurması, ilişkileri geliştirmesi ve Suriye'den çekilmenin gerçekleşmesidir.”

Özel bu konuda ne söyleyecek ve bunu yapmak için “parti programında yöntemleri” belli mi?
Yoksa kaş yapayım derken, siyasetçinin gözünü oyarlar…