Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149. sırada yer alıyor. Demokrasimiz ve cumhuriyetimiz için utanç verici bir veri. Ve maalesef böyle giderse önümüzdeki yıllarda hızla daha da aşağı sıralarda yer alacağız.
AKP ve MHP tarafından hazırlanan, başta sosyal medya olmak üzere yazılı basına ciddi kısıtlamalar getiren ve pek çok antidemokratik unsuru bünyesinde bulunduran ‘sansür yasası’ basın meslek örgütlerinin sert tepkisi ile karşılaşınca şimdilik geri çekildi.
Türk basın tarihinde benzeri az rastlanacak şekilde neredeyse tüm meslek örgütleri Medya Dayanışma Platformu adı altında bir araya gelerek, yeni yasanın sakıncaları hakkında kamuoyunu ve meslektaşlarımızı günü gününe bilgilendirdi. Ortak akılla hareket eden Medya Dayanışma Platformu yasanın kamuoyunda tartışılmasını sağladı. Düzenlediği ortak eylemlerle ciddi bir direniş meydana getirdi.
Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (İstanbul), Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın İş Sendikası, KESK Haber Sen Sendikası, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği ve neredeyse ülkedeki tüm Gazeteci Cemiyetleri birlikte hareket etti. Bu konuda tek üzüntüm yıllardır üyesi olmaktan gurur duyduğum Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin bu dayanışma içinde yer almaması oldu. Basın özgürlüğü konusundaki duyarlılığına yakından tanık olduğum Başkan Oğuz Tongsir inanıyorum bu mücadeleye geç de olsa Spor Yazarlarını dahil edecektir.
Tüm anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp meslek ve basın özgürlüğü adına bir araya gelebilmek mesleğimiz adına çok sevindirici. Örgütlü mücadelemiz sonucunda yasa teklifinin geçici de olsa geri çekilmesi ve üzerinde müzakere edilecek olması da büyük bir kazanım.
İzmir bu konuda da üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde İzmirli gazeteciler son yılların en geniş katılımlı eylemini ve basın açıklamasını geçtiğimiz Salı günü Konak Atatürk Meydanı’nda Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde gerçekleştirdi. İzmirli gazeteciler ertesi gün de Ankara’ya giderek tüm meslek örgütleri ile birlikte Ulus Meydanı’nda kitlesel basın açıklamasına katıldı.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in CHP Grup toplantısında, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in İYİ Parti Grup toplantısında, İGC Başkanı Dilek Gappi’nin Hasan Tahsin Anıtı önünde yaptıkları konuşmalar basın tarihimize geçecek, iletişim fakültelerinde basın özgürlüğü konusunda ders olarak okutulacak nitelikte konuşmalardı. Muhalefet partilerinin konunun ciddiyetini kavramaları, basın ve ifade özgürlüğü konusundaki destekleri de önemli bir kazanım. Umarım bu mücadelemiz sonuç verir ve bu antidemokratik yasa tasarısı meslek örgütlerinin de görüşü alınarak çağdaş yaklaşımlarla, herkesin uzlaşacağı şekilde yeniden hazırlanır.