Bıçak, tabanca, pompalı tüfekle kadınlara, öğretmenlere, çocuklara, sokak hayvanlarına saldırılar sürüp gidiyor.

Sokaklarda serseri mayın gibi dolaşan ve kime patlayacağı belli olmayan serserilerin cüretkarlığı her gün biraz daha artarken sade vatandaşlar iyice sinmiş durumda, birbirlerine hiçbir konuda kimseye bulaşmamayı öneriyorlar. Biri yere çöp mü attı? Başını çevir, görmezden gel. Kaldırımda motosikletini üzerine mi sürdü? Kenara çekil ses çıkarma, görmezden gel. Market sırasında önüne mi geçti? İki dakika bekle. Bıçaklanmaktan iyidir. İktidarın milyonlarca kişinin cüzdan gibi taşıdığı ruhsatsız silahlarla ilgili bir girişimi, çalışması kamuoyuna yansımış değil.  Bu ruhsatsız silahlar nereden geliyor? Bu caniler kim? Bilen yok. Buna karşın, hükümet vatandaşın can güvenliği ile ilgili tedbir olarak zavallı sokak köpeklerini hedef almış durumda. Halbuki, bu hayvanlar kadınları, çocukları, okul müdürlerini katletmez, okulun önünde havaya ateş açmaz, uyuşturucu satmaz, silah kullanmazlar. Yüzde 99’u yaşadığı sefalete rağmen masumiyetini, sadakatini korur.

İktidarın vatandaşın can güvenliği için gerçek tedbirler almak yerine, çevredeki en masum canlılardan olan sokak köpeklerinin toplatılıp uyutulacağına dair girişimlerde bulunacağına dair bilgiler kamuoyunda şok etkisi yarattı. Bu gelişme üzerine CHP’nin konunun hassasiyetinin farkında olduğu anlaşılan iki yöneticisi Gökan Zeybek ve Selin Sayek Böke, Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanları’na 8 Mayıs tarihinde bir genelge yolladılar. Genelge belediyelerin sahipsiz hayvanlar sorununu çözmeye yönelik politika ve uygulamalara odaklanmasını ve bu tür çalışmaların veteriner hekimlerin kontrol ve gözetiminde gerçekleşmesini öneriyor.

Bu genelge İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı nezdinde büyük bir hızla karşılık buldu. Belediye Meclisi 18 Mayıs 2024 tarihinde aldığı bir kararla Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nı kurdu. Bu başkanlığa iki müdürlük bağlandı. Bu müdürlükler Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ve İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürlüğü oldu.

Diğer yandan, İzBB’nin Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu da hem faaliyetleri yönlendirmek hem de gelişmeleri takip edebilmek için geçen hafta başında ilçe belediyelerinin veteriner hizmetleri müdürleri ile bir toplantı organize etti. Toplantıya Cemil Tugay başkanlık etti. Tugay, öncelikle, sokak hayvanları konusunun çözümüne liderlik etmekte kararlılığını katılımcılara hissettirdi. Sokak hayvanları ile ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak, başta kısırlaştırma olmak üzere çok yönlü ve ilçelerle koordineli yaklaşımlarla yoğun bir çalışma başlatacaklarını ifade etti. Tugay, kendisine yapılacak taleplerin, bilgilendirmelerin, önerilerin ve gerçekleştirilecek eylemlerin somut ve net olmasına önem verdiğinin altını çizdi. Ayrıca, yapılacak çalışmaların ve elde edilecek sonuçların Türkiye’ye örnek olacak şekilde tasarlanması dileğini toplantı katılımcılarına iletti. 

Kısırlaştırma ve şeffaflık sokak hayvanları ile ilgili en önemli stratejiler

Sokak hayvanları konusu artık göz ardı edilebilecek veya geçiştirilebilecek bir konu değil. Tüm belediyeler bu konuya büyük bir ciddiyetle odaklanmak ve daha fazla kaynak ayırmak zorunda. Çünkü son gelişmeler, bu konuda kamuoyunun hassasiyetini daha da artırmış durumda. Tugay’ın da belirttiği gibi bu konuda somut yaklaşımların geliştirilmesi önemli.  Büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri artık sorumluluk bölgeleri için nüfus projeksiyonları yapmalı. Örneğin; 2024 yılı başında Karşıyaka’da kaç sokak kedisi var, kaç sokak köpeği var? Bu sayıların önümüzdeki yıllarda kaç olması bekleniyor? Her yıl ne kadar kedi veya köpek kısırlaştırılması hedefleniyor? Hedeflere ne kadar yaklaşıldı?

Faaliyet raporlarında “4500 sokak hayvanı kısırlaştırıldı” şeklinde bir ifade çok yetersiz. Bunların kedi ve köpek olarak sayılarının ayrı ayrı raporlanması “3000 sokak kedisi ve 1500 sokak köpeği kısırlaştırıldı.” “Sokak kedisi ve köpeklerinin ilçedeki tahmini sayıları kedi için şudur, köpek için şudur” gibi ifadelerin faaliyet raporlarına girmesi gerekir. Yine gelecekle ilgili hedef ve nüfus projeksiyonlarının da raporlarda yer alması gerekir.  Elde sayı ve ölçü olmayınca sokak hayvanları sorunu ile mücadele bir kör döğüşüne dönüşüyor.   

Önümüzdeki günlerde İzmir kamuoyu sokak hayvanlarına yönelik sorunların çözümlerini daha yakından ve daha büyük bir ilgi ile izleyecek. Bu faaliyetin daha fazla kaynakla desteklenmesi, kaynakların en etkin ve etkili bir şekilde kullanılması için gerekli özenin gösterilmesi çok önemli. Konuya ilgi arttığı için farkındalığın ve eleştirilerin dozu da artacaktır. Kimse bu eleştirilerden alınmasın. Çünkü hem konu çok hassas bir konu hem de artık karşımızda sadece iktidar olarak AKP yok. Birkaç ay önce yeni bir iktidar partimiz daha oldu: CHP. CHP artık yerelde iktidar.

Bu yeni iktidar çağdaş, modern bir partinin kökleşmiş sorunları rasyonel ve bilimsel yöntemlerle nasıl birer birer çözdüğünü dünya aleme göstermek sorumluluğunda.