Ege-Koop’un yönetim kurulu ve danışma Kurulu üyeleriyle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret ettik; İzmir’in depreme hazırlık, kentsel dönüşüm ihtiyacı ve konut sorununu ele alarak değerlendirdik.

Dr. Tugay, ‘’İzmir’ in konut ihtiyacı, Uydukent ve kentsel dönüşüm bağlamında Ege- Koop’la ortak projeler üretebiliriz’’ dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı kimliğimle ben de ‘’İzmir’ in kentsel problemlerinin çözümünde Ege-Koop olarak Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir zeminde projeler üretmeye hazır olduğumuzu’’ söyledim.

Bu arada; karşılıklı görüşme ve değerlendirmeden edindiğim ilk izlenimim; Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Cemil Tugay’ın ‘’AZ KONUŞAN, ÇOK ÇALIŞAN BAŞKAN’’ olduğu şeklindedir.

Ayrıca; Dr. Cemil Tugay’ın ‘’SAKİN GÜÇ’’ imajının giderek kamuoyunda yerleşmekte olduğunu da söyleyebilirim. Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay’ın polemikten ve çatışmadan uzak, ‘’HİZMET ODAKLI’’ bir yerel yönetici profili çizdiği görülüyor. Denilebilir ki; uzlaşma ortak paydasında buluşarak hizmet üretmek başarıya giden kısa yoldur.

Devlet enerjik davranmıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ziyaretimiz sırasında yerel yönetici olarak hizmet üretiminde karşılaştığı problemleri anlatırken, ‘’Devlet ağır işliyor, kentleşme ve konut üretimi konusunda ENERJİK davranmıyor. TOKİ, beklenen performansı sergileyemiyor’’ dedi. Yerel yönetimlerle merkezi yönetimin vatandaşın konut ihtiyacını karşılamak üzere ‘’ANLAYIŞ BİRLİĞİ’’ne varmaları gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay; ‘’Biz, kentle ilgili her şeyi uzmanlara danışarak yapmak istiyoruz. Bu bağlamda kentleşme konusunda uzman olan EGE-KOOP’la uydu kent ve konut üretimi konularında işbirliği ve ‘’PROJE ORTAKLIĞI’’ yapabiliriz.’’ değerlendirmesini yaptı.

Görüşmemiz sırasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay, özetle şunları söyledi:
Ege Şehir Planlama ile birlikte çalışıyoruz. Toplu konut yapımı için uygun alan arıyoruz.
Ne yazık ki; bugüne kadar Ege-Koop ve benzeri toplu konut üretimi ve UYDU KENT konusunda bir adım atılmamış.
Avrupa’da ‘’FON’’ yaratılarak bu Fon’lar belediyelere verilerek konut üretimi sağlanıyor.
Örneğin; Danimarka ‘KDV’ye yüzde 1 oranın ilave yaparak bunlarla toplu konut üretiyor.

Dünden bugüne Ege-Koop

Kuruluşu Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminde olan ve kısa bir süre de Yüksel Çakmur’un Başkanlık yaptığı Ege-Koop, Kooperatifler üst birliğidir.
Ege-Koop; Özfatura ve Çakmur dönemlerinde Belediye ile ‘’PROJE ORTAĞI’’ydı.
Belediye Başkanlarından sonra, Ege-Koop Genel Başkanlığı görevini ben, yapıyorum.
Bugüne kadar İzmir’in 12 ilçesinde, 5 milyon m2’lik bir alanda 30 binin üzerinde yaklaşık 150 bin kişinin sağlıklı, güvenli, yeşil çevre dokulu, fiziki, sosyal, eğitim, iletişim, ulaşım ve kültürel alt yapılı 20 mahalleden oluşan yüksek standartlı kent parçalarını İzmir’e kazandırdık.
Bu arada; Ege-Koop olarak Türkiye’de ilk kez, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi Garantörlüğünde 2 milyar 215 milyon dolar  Avrupa Konseyi sosyal Kalkınma Fonu’ndan 3 kez arka arkaya kredi kullandık.
Öte yandan; Ege-Koop’ un çatısı altında bugüne kadar her meslek gurubundan öğretmenlerin, doktorların, hakimlerin-savcıların, mimarların, mühendislerin ve esnafların kurdukları 200’den fazla kooperatif yer aldı.
Ayrıca; Ege-Koop, ürettiği uydu kentlerin, mahallelerin tüm altyapısını, okul, eğitim ve sosyal donatılarını yaptı.
Diyebiliriz ki; vatandaşın yüzde 40’ının kirada oturduğu ve mevcut konutların yüzde 60’ının depreme dayanıksız olduğu İzmir’de Ege-Koop; konut üretimi ve kentleşme konusunda oluşan problemlerin ‘’ÇÖZÜM ANAHTARI’’dır.
SONUÇ OLARAK : Kentsel dönüşüm, uydu kent ve konut üretimi konularında Büyükşehir Belediyesi ile Ege-Koop’un ‘’PROJE ORTAKLIĞI’’, ‘’ÇÖZÜM ANAHTARI’’dır.