CHP’nin 38’nci kurultayı (değişim) dedi, CHP’de Özgür Özel dönemi başladı.
Konuşmalarında Kılıçdaroğlu ‘’geçmiş’’i anlatırken, Özgür Özel’in stratejisi, ‘’GELECEK VİZYONU’’ çizmek oldu.
Değişim politikasıyla ikinci turda 812 ‘’oy’’la CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel’in ilk sözü; ‘’yerel seçime odaklanıyorum, örgüte seferberlik ilan ediyorum’’ oldu.
Her son yeni bir başlangıç, her başlangıç da yeni bir umuttur.
CHP’nin 8’inci Genel Başkanı Özgür Özel’in atmayı planladığı ilk adım; barışçı, kucaklayıcı, çözüm odaklı ve umut verici bir sosyal demokrat açılımla Bülent Ecevit misyonunu yüklenmek olacaktır.
Özel’in değişim, yönetim ve seçim stratejisi de; ‘’ezenin, ezilenin, yoksulluğun ve baskının olmadığı insanca, hakça bir düzenin ‘’inşasıdır.
Bu bağlamda; kurultay konuşmasında toplum kesimlerinde oluşan umudu örgütleyeceğini vurgulayan Özgür Özel; temel hedefinin önce yerel, sonrada genel seçimleri kazanmak olduğunu anlattı.
CHP delegesi de; kurultayda ‘’toplumsal değişim’’ talebini olumlu sonuçlandırdı. Özel; bu güçlü desteği CHP ve Türkiye adına büyük bir sinerjiye ve partideki motivasyona dönüştürecek bir yeteneğe ve donanıma sahip olduğunu gösterdi.
Özel’in ‘’değişim’’ stratejisi, aynı zamanda genel siyaseti etkileyerek toplumsal tabanda siyasi iş birliğine ve ortaklaşmalara ortam hazırlayacaktır.
CHP’de değişim zamanı
CHP’de ‘’değişim rüzgarı’’nı ilk kez, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra, seçimin kaybedilmesiyle 38’inci kurultayda da divan başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu estirdi.
Diyebiliriz ki; ‘’değişim’’in fitilini İmamoğlu ateşledi ve ikinci aşamada da İmamoğlu-Özel el ele başarıyı birlikte kucakladılar.
Kurultaya damgasını vuran Kılıçdaroğlu’nun ‘’sırtımdan hançerlendiler, seçimlere sırtımda hançerle girdim’’ sözleri oldu.
Kılıçdaroğlu, ayrıca; 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen sabahında, ‘’değişim sesi’’nin yükselmesini de ‘’vefasızlık’’ olarak değerlendirdi.
Bu arada; Kılıçdaroğlu’nun ‘’hançerlendim’’ sözünü sadece kendi partilileri için değil ‘’6’lı masada yaşanan Git-Gel olayları ve İyi Partili bazı milletvekillerinin sözleri’’ için de kullandığı yorumlandı.
Öte yandan; Kılıçdaroğlu’nun değişim rüzgarının estirilmesine ilişkin eleştirileri ve kullandığı ‘’vefasızlık’’ sözcüğü de arkadaşlarına yönelik olarak değerlendirildi.
Özgür Özel’ in söyleminde de “Atatürk, Cumhuriyet ,laiklik, sosyal demokrasi ve Ecevit’’ vurgusu ağır bastı.
Asıl sınav yerel seçimler
Geçmişe bakmak, geçmişin hatalarından ders almak için yararlıdır, ancak; sürekli geçmişe bakanlar zaman tünelinde yaşayanlar, geleceği göremezler.
CHP Genel Başkanı Özel için asıl sınav; önümüzdeki yerel seçimlerdir.
Değişim rüzgârı sandığa nasıl yansıyacak, seçmen nasıl ikna edilerek sandığa götürülecek?
Toplumsal muhalefet nasıl örgütlenecek?
Değişimin oluşturduğu umut; nasıl örgütlenecek?
Unutmayalım ki ’’DEĞİŞİM ZAMANI’’ aynı zamanda, yukarıda ki bu sorulara da sağlıklı cevap oluşturma zamanıdır.
Öte yandan; bugüne kadar ‘’düşük kapasite’’ ile çalıştırılan CHP’nin il ve ilçe örgütleri ’’tam kapasite’’ nasıl çalıştırılacak?
Ayrıca; geçmişten farklı olarak CHP’nin il ve ilçe belediye başkan adayları örgütle iletişim halinde objektif ve sağlıklı bir yöntemle belirlenebilecek mi?
CHP’nin kentleşme modeli ve üreten, vatandaşa hizmet odaklı yerel yönetim yapılanması; seçimlere kısa bir süre kala seçmene hangi yöntemle nasıl anlatılacak?
Atılacak ilk adım; tüm bu sorulara akılcı, gerçekçi, sağlıklı cevap oluşturmakla başlamalıdır.
SONUÇ OLARAK:
Demokratik, çok sesli, eleştirel ve dinamik bir kurultay izledik.
CHP’deki lider değişimi beraberinde, 31 Mart 2024’ de seçim zaferine dönüşme potansiyelini de taşıyor.