Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. İlkokula yeni başlayacak çocuklar ve ailelerde bir heyecan içinde… Günümüzde bu heyecan aslında yerini bir takım kaygılara bıraktı.
Bugün size bunları yazacağım… Nedir bu okul kaygısı?
Kendi ilkokula başladığım dönemi hatırlıyorum da evet heyecanlıydım, hiç bilmediğim bir yerdi okul ve ben kreş ya da anaokuluna da gitmemiştim. Yani ilk kez okula gidiyordum. Çevremde ağlayan çocukları çok net hatırlıyorum. Annelerinden ayrılmak istemeyen korku ve kaygı içinde ağlayan çocuklar vardı. Anne babaları da artık bir öğrenci olduğunu ve okula gitmenin zorunlu olduğunu ve onun sorumluluğunda olduğunu anlattığını hatırlıyorum.
Tıpkı benim ailem gibi... Babam da annem de sen artık bir öğrencisin ve okula gideceksin demişti bana. Okula gitmemin ve ders çalışmamın benim sorumluluğumda olduğunu söylemişlerdi.
Peki şimdi anne babalar nasıl davranıyorlar ve bu okul kaygısı nasıl ortaya çıkıyor?
İz Televizyonu’nda her gün yaptığım “Esra Kavrukkoca ile Hayat Güzeldir” tv programıma bu hafta Okul Kaygısı konusunu konuşmak için Uzman Klinik Psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil’i konuk aldım.
Özellikle ilkokula başlayacak olan çocukların ve ailelerin kaygılarını sordum,
Uzmanımız bana anne ve babalar acaba çocuğum okula adapte olacak mı? Okulda derslerinde başarı sağlar mı? Ya da çocuğum daha oyun çağında acaba kendi işini kendi yapabilir mi? Tuvalete kendi gidebilir mi? gibi kaygıları olduğu için bu kaygıların da çocuklara yansıdığını aktardı.
Ne kadar da doğru…
Bizler kendi kaygılarımızı, çocuklarımıza yüklüyoruz. Çünkü çocuklarımızı fanusta gibi büyütüyor ve kendi başlarına bir şey yapmalarına fırsat vermiyoruz. Küçüklükten başlayalım çocuğumuzun kendi giyinebileceği dönemde bile biz giydiriyoruz, 5 yaşındaki çocuğumuza biz yemek yediriyoruz, tuvalete biz götürüyoruz, ortaokul lise çağına gelen çocuğumuzu okula, kurs ve etkinliklere biz götürüp getiriyoruz. Yani çocuğumuza ne sorumluluk veriyoruz ne de şans tanıyoruz.
Sonra çocuğumuz için okul kaygısı sonrasında meslek ve hayat kaygısı duyuyoruz…
Bunun nedeni bizlere sağlanmayan ya da yapılmayanları çocuklarımıza yapmaya çalışıyoruz.
Ama bu bizim hayatımız değil, onları hayata nasıl alıştıracağız?
Zorluklar ile başa çıkmayı nasıl öğrenecekler? Kendi ayakları üzerinde nasıl duracaklar?
Bu ve bunun gibi birçok soru…
Uzmanımız Uzm. Klinik Pisikolog Pırıl Bilger Özkaranfil önemle çocuklarınıza imkân tanıyın güvenin ve kendi işlerini kendileri yapması için onlara fırsat verin diye de ekledi. Çünkü çocuğun özgüveni bu şekilde gelişebilir. Yoksa hep size bağımlı bir çocuğunuz olarak ve kaygılı…
Geçmişi hatırlamakta fayda var bizler de çocuk olduk öğrenci olduk ama bu kaygıları bu kadar şiddetli yaşamadık. Çünkü herkes okula başlıyordu öğrenci oluyordu ve okula kendimiz gidiyor okul çantamızı kendimiz taşıyorduk. Çocuklarımıza güvenelim onlara fırsat verelim hayatı tanımaları için, yeri geldiğinde zorlukları da görsünler çünkü her zaman onların yanında olamayacağız…