Bilenler bilir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Nükhet Hotar’ı İz Gazete olarak çok sever, kendisine haberlerimizde sık sık yer veririz…

O da bize karşı boş değildir ki her haberimize tekzip gönderir!

Belki hatırlarsınız, sırf bu yüzden 15 Ekim 2021 tarihli sayımıza ‘Nükhet Hotar Çok Başarılı Müthiş Bi Rektör’ manşetiyle çıkmış, kendisine gazetemizden kalpli noktacıklar göndermiştik…

Bugün yine Hotar’ın nasıl ‘müthiş bir rektör’ olduğunu anlatmaya çalışacağım… Hem de ‘müthiş bir yükseliş’ öyküsüyle…

***

Prof. Dr. Rabia Ece Omay…

3 yıldır DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) akademisyen olarak çalışıyor…

Bu kadar kısa bir zaman geçmesine rağmen şu an Fakülte Dekan Yardımcılığı ve Ekonometri Bölümü Başkanlığı yapıyor…

Bu basamaklara çıkarıldığı sürece kadar fakülte yönetim kurulu üyeliği ve Uzaktan Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerinde de bulunuyor…

***

Omay’ın yükseliş öyküsüne geçmeden önce DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’ı tanıtmama gerek var mı diye düşünüyorum… Ancak olmadığını biliyorum! Çünkü herkes, kendisini AKP Genel Başkan Yardımcılığı’ndan 15 Temmuz 2018’de DEÜ’ye rektör olarak atanmasına ve derin siyasi ilişkilerine kadar her şeyiyle yakından tanıyor…

***

Hotar ile Omay arasında bir bağlantı var mı ya da Hotar 1998-2002 yılları arasında DEÜ Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanıyken ve aynı yıllarda Ece Omay DEÜ’de yüksek lisans yaparken yolları kesişmiş midir şu an için bilmiyorum…

Ancak bildiğim bir şey var ki Hotar, kendi mezunu olduğu fakülteyi aynı DEÜ’yü yönettiği gibi yönetmek ister!

Ayrıca Ece Omay’ın, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) İzmir Yürütme Kurulu Üyesi olduğunu da buraya önemli bir dipnot olarak düşelim…

1 KİŞİ İÇİN 3 İLAN!

Şimdi gelelim Rabia Ece Omay’ın yükseliş öyküsüne…

Hotar, rektör olduktan 2 buçuk ay sonra yani 1 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete’de DEÜ Ekonometri Bölümü için Dr. Öğretim Üyesi ilanı çıkıyor…

İlan metninde, ‘Parametrik olmayan regresyon modelleri üzerine çalışmaları olmak’ niteliği aranıyor…

Bu ilana başvuranlardan biri de Ece Omay... Bölümün ihtiyaçları değil, rektörün talebi baskın geliyor ve kadroya Ece Omay atanıyor…

***

14 ay sonra 28 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de aynı bölüm için bu kez Doçent ilanı çıkıyor...

İlan metninde, ‘Nicel Karar Yöntemleri alanında doçentliğini almış olmak. Parametrik olmayan regresyon modelleri konusunda çalışmaları olmak’ niteliği aranıyor…

Bölümde ve fakültede doçent kadrosuna atanmayı bekleyen birçok akademisyen olmasına rağmen sadece bu kadro için ilan çıkıyor… Yıllardır üniversiteye hizmet edip kadro bekleyen akademisyenler beklemeye devam ediyor… Rabia Ece Omay ise 14 ay içinde ikinci ilanla Doçent kadrosuna atanıyor.

***

29 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de ise aynı bölüm için Profesör ilanı çıkıyor…

İlan metninde yine aynı nitelik aranıyor…

Fakültede yıllardır profesörlük kadrosu bekleyenler beklemeye devam ediyor… Rabia Ece Omay çok kısa sürede profesör kadrosuna atanıyor…

Yani aslında 3 yıldan az sürede bir kişi için 3 defa öğretim üyesi ilanı çıkıyor…

Tabii bu atamalarda süreler ve yeterlilik açısından sorun yok ama tıpkı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kayyum rektör atamasında olduğu gibi teamüllere uygun yapılmıyor!

Mesela bölümde yapılan seçimde kazanan Prof. Dr. Ali Kemal Şehirlioğlu bölüm başkanı olarak atanmıyor…

Çünkü bölümün öğretim üyeleri zamanında Rabia Ece Omay’ın kadroya alınmasına itiraz ediyor! Çünkü söz konusu atamalar, fakültedeki ihtiyaçlar gözetilerek yapılmıyor...

Zaten bu yüzden de fakültede ve bölümde iş barışı bozuluyor…

Kamuoyuna belki çok yansımıyor ama bugün DEÜ dahil olmak üzere tüm üniversiteler, içten içe siyasi kadrolaşma amaçlı adrese teslim kadro ilanları ile kaynıyor…

Öyle ki DEÜ Ekonometri Bölümü’nde de başkanlığa atanmaya yeterli 4 profesör olmasına rağmen aylarca Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Egeli bölüm başkanlığına vekalet ediyor... Ta ki Rabia Ece Omay profesör kadrosuna atanana kadar!

Meselenin bu kısmı da biraz karmaşık… Çünkü Dekan Avni Egeli’nin kendisi İktisat Bölümü’nden olmasına ve Ekonometri Bölümü’nde birçok profesör bulunmasına rağmen hem bölüme hem de Yöneylem ve İstatistik anabilim dallarına kimseyi atamayıp kendisi başkan vekilliği yapıyor… Üstelik Dekan Avni Egeli bugün İktisat Bölüm Başkanlığı ve İktisat Politikası Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütmeye devam ediyor…

Dekanlık, bölüm başkanlıkları ve ana bilim dalı başkanlıkları bir zamanlar seçimle belirlenen görevlerken artık neredeyse hiçbiri için seçim yapılmıyor…

***

Öte yandan Avni Egeli’nin kardeşi de Fakülte Kurulu Üyeliğinde bulunuyor… Son olarak DEÜ’de biri kurumdan ayrılmış gözüken Egeli soyadında 4 akademisyen daha olduğunu, bunların arasında bir akrabalık ilişkisi olup olmadığını kamu yararı gereği araştıracağımızı şimdiden ilan ediyorum…

Bakalım bu yükseliş öyküleri hak ederek mi olmuş yoksa birilerinin çıkarları için oynanan üç maymun oyunuyla mı?

Nasıl ama! ‘Müthiş bir üniversite yönetimi’ değil mi!

(Bu yazıda ismi geçenleri cevap hakkı kapsamında telefonla aradım ancak sekreterleri tarafından toplantıları olduğu bildirildi ve tarafıma herhangi bir dönüş yapılmadı. Söz konusu isimler açıklama yaptıkları takdirde bu köşeden yayınlayacağımı bildiririm.)