Ev zencisi deyişini Türkiye’de kaç kişi bilir acaba diye bir soru sorulsa, ilk yanıt bu ne demek olur.

Atasözlerimiz arasında zenci tanımı olan bir cümle bulamadım. Anadolu insanının zencilerle, Afrika kökenlilerle ilgili bir yorumu yok. Osmanlı zamanında Avrupa’ya, Afrika’ya, Asya’ya giden askerlerin bir kısmı orada kaldı, orada evlendi. Bir kısmı orada evlendi eşini Türkiye’ye getirdi. Bu nedenle gittiğimiz birçok ülkede Türk kökenli aileler, mahalleler, köyler var. Hiçbiri komşum zenci demedi, demiyor. Sadece Mersin, Adana tarafında Mısır’dan göç eden köy kökenliler için “fellah” tabiri kullanılır, o da bu güzel insanlar için kibar şekilde kullanılır

Ev zencisi konusunda Haberturk.com sitesinde bir açıklama yapılmış: “"Ev zencisi'' terimi, Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcolm X tarafından kullanılan tarihi bir kavramdır. Bu terim, 19. yüzyıl Amerika'sında, özellikle Güney Amerika'da, ev kölelerine verilen bir ad olarak bilinir.

Ev zencileri, tarım ve diğer ağır işlerden farklı olarak, ev işlerinde çalışan kölelerdi ve genellikle dışarıdaki "alan zencileri" olarak adlandırılan kölelere göre daha yüksek bir sosyal statüye sahipti.

2010'lu yıllardan itibaren "ev zencisi" ifadesi, özellikle Afrika kökenli Amerikalılar arasında aşağılama anlamında kullanılmaya başlamıştır. Bu terim, genellikle Batılı değerleri veya sistemleri destekleyerek kendi kökenlerini ve toplumlarını küçümseyen kişiler için kullanılır.”

Açıklama böyle.
Türkiye’de Malcolm X’i bilenler vardır ama bu kavramı kullandığını kaç kişi bilir. Amerika’daki Afro-Amerikalıların 1800’lü yıllarda nerede, ne iş yaptığını, aralarında sınıf farkı olup olmadığını, ev zencisi dendiğini nereden bilelim?

2010’lardan sonra Afro-Amerikalıların kendi kökenini ve toplumunu küçümsediğini kimler biliyor?

Bu soruları sormamın nedeni, Erdoğan’ın konuşmalarını yazanlarla ilgili kafamda “parlayan” bir kuşkudur.
Erdoğan’ın konuşmalarını birileri yazıyor, o da yazıları “prompter” denilen ekrandan okuyor.

Erdoğan sıkıştıkça, gerildikçe, kendisini çaresiz hissettiği zaman muhalefete, kişilere, gruplara ağır sözler kullandı. Sürtük, çürük sözlerini duyduk. Bu sözcüklere geçtiğimiz günlerde “cibilliyetsiz” ve “ev zencisi” de eklendi.

İşte burada kafam karıştı.  

Amerika’da eğitim görmüş, uzun yıllar orada kalmış “danışmanlar” bu deyimi duymuş olabilir. Bir başka seçenek de “denizaşırı ülkeden gelen bazı danışmanlar” bu terimi kullanabilirler. Bu danışmanlar “beyaz egemen” anlayışın temsilcisi bile olabilirler. Bizde Türkleri küçümseyen, her şeyi dini gruplara bağlayan bir kesim var. Her şeyi ümmete hizmet olsun diye yapanlar var.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak “Türk” kabul edilenleri Türk kabul etmeyenler, yurdunu savunanlara neden böyle bir “suçlama” yapılsın diye düşünebilirsiniz.
Birisi en azından kendini savunmak ya da halk nezdinde “aklamak” için yapıyor olabilir mi?

Tabii ki olur. Ancak düşündüğüm şeyler gerçek ise yani bazı konuşmaları “Amerikalılar” yazıyorsa, yakında Erdoğan daha da sıkıştıkça daha büyük “gaf” bekleyebiliriz.