Geçtiğimiz günlerde Türk tiyatrosunun çok değerli ismi büyük sanatçı Genco Erkal ‘ı kaybettik. Nazım Hikmeti’n Veda şiiri ile sevenlerine veda etti ölmeden üç saat önce…

Kendi sosyal medyasından sabaha karşı 03.00 civarı paylaştığı bu dizeler beni çok derinden etkiledi.
Hoşça kalın
Dostlarım benim
Hoşça kalın!
Sizi canımda
Canımın içinde,
Kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
Dostlarım benim
Hoşça kalın...
Resimlerdeki kuşlar gibi
Dizilip üstüne kumsalın,
Mendil sallamayın bana.
İstemez... Tek hecesiz elveda

Bu paylaşımdan 3 saat kadar sonra bu dünyadan göçüp gitti…
Usta bir oyuncu büyük bir sanatçıydı Genco Erkal ve bir o kadar naif, ince ve duygu yüklü…
Nazım Hikmetin şiirlerinin sesi olmuştu ve yine onun şiiri ile son kez veda etti tüm sevenlerine, dostlarına, onu takip edenlere. Hasta halinde ölümü beklerken bile veda etmeden gitmedi.

İşte bu yüzden bile büyük bir sanatçıydı Genco Erkal…
Büyük ustanın ölümünden sonra herkes internette en çok Genco Erkal kimdir? sorusu ile arattı sanatçıyı.

Genco Erkal kimdi?

İstanbul’da subay bir baba ve moda tasarımcı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi.
Galatasaray Lisesi’nde yatılı olarak ilkokul eğitimini tamamlayıp öğrenimine Robert Koleji’nde devam etti. Yüksek öğrenimde tiyatro okumak istiyordu fakat ailesi geçerli bir mesleğin olsun geçerli bir bölüm okumalısın dediği için İstanbul Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü okudu. Ne kadar tanıdık geldi değil mi bu istek? Hala sanat okulları geçerli bölüm olarak görülmemekte ülkemizde çünkü ne yazık ki ne sanata ne de sanatçıya hala değer verilmiyor…

Ama o hiç vazgeçmedi tiyatrodan çünkü istediği tek şey buydu. Sahnede olmak ve tiyatro yapmak istiyordu. Okul dönemlerinde de amatör olarak tiyatro ile uğraştı.

Profesyonel tiyatroya başlaması Muhsin Ertuğrul ‘dan gelen teklifle oldu. İlk profesyonel oyunu Kenter tiyatrosunda sahnelenen Çöl Faresi adlı oyundaki rolü idi.
Oyunculuk yaşamına Kenter tiyatrosundan sonra Gülriz Sururi- Engin Cezzar Tiyatrosunda ve askerlik yaptığı dönem Ankara Sanat Tiyatrosunda devam etti.
On yıl değişik tiyatrolarda hem oyuncu hem rejisör olarak çalıştıktan sonra 1969 yılında Dostlar Tiyatrosunu kurdu. Devrimci bir tiyatro topluluğu olan Dostlar Tiyatrosunda birçok oyunu sahneledi.

Hem Türkiye ‘de hem de yurtdışında birçok oyun ve projede yer aldı.
Sayısız tiyatro oyununda canlandırdığı roller rejisör olarak sahneye koyduğu oyunların yanı sıra beyaz perdede sinemada da izleyici ile buluştu.
Sanatçının almış olduğu birçok ödülde bulunuyor.

Son dönemlerde Fazıl Say ile ‘’Nazım Oratoryosu’’ isimli sanat projesinde Nazımın sesi olarak birçok Nazım Hikmet şiirini yorumlamıştı ve Nazımın sesi olarak zihnimize beynimize en önemlisi yüreklerimize işlemişti.

İyi insanlar birer birer gidiyorlar en zor olanda onlara veda etmek…
Güle güle Genco Erkal …

Hepimizin hayatına dokunan gidişi ile bizleri göz yaşlarına boğan değerli sanatçı;
İyi ki vazgeçmedin tiyatrodan iyi ki sevilen iyi bir sanatçı oldun, eğer bir mühendis ya da bir bankacı belki de bir sanayici olsaydın kimse seni tanımayacak ve gözyaşları ile uğurlamayacaktı… Herkes her şey olabilir ama sanatçı olamaz…