Türkiye’de ulusal düzeyde yürütülen siyaset, bildiğimiz pek çok sebepten dolayı çok ilgi çekici. Bu nedenle, parti üyeleri ve vatandaşların çoğu siyaseti izlemeye ve değerlendirmeye ayırdıkları zamanın büyük bir kısmında ulusal düzeydeki meselelere odaklanıyorlar. Aslında bu yanlış bir şey değil. Şüphesiz ülkenin sorunlarını ve bunların nasıl yönetildiğini bilmek önemli. Ama yerel konuların takibi de çok önemli. Bu nedenle siyasi partilerin ilçe örgütlenmelerinin üyelerinin ve vatandaşların dikkatlerini ilçeye ilişkin meselelere de çekmesi, ilçe düzeyinde siyasetin etkili bir şekilde yapılması adına ciddi görevleri var. Çünkü evinizin yakınındaki olaylar hakkında bilgi sahibi olmak daha kolaydır, bunlara daha başarılı bir şekilde ve daha düşük maliyetle müdahale edebilmeniz ve yönlendirebilmeniz mümkündür. Belirli bir plan ve disiplinle ilçenin sorunlarına ağırlık verilebilirse, partiye olağanüstü fayda sağlanabilir. İlçe düzeyinde siyasetin odak noktası ilçenin gelişmesi, problemlerinin çözülmesi ve ilçede yaşayan halkın refah seviyesinin yükselmesini sağlamak olmalıdır. Bu konuda neler yapılabileceğine dair görüşlere aşağıda yer verilmiştir.
İlçe örgütü ilçe halkının refah ve mutluluğunu ilgilendiren kararlar üzerinde etkili olmaya çalışmalıdır. Bir partinin ilçe teşkilatı ilçe halkını ilgilendiren meseleleri çok iyi bilmeli ve bunlara ilişkin her türlü karar üzerinde etkili olmaya çalışmalıdır. İlçe örgütü bunu yapmak üzere iki yaklaşım geliştirebilir:
- Karar organlarının ilçe sakinlerini ilgilendiren önemli konuları gündemlerine almasını sağlayabilir veya alınacak kararların ilçenin gelişim ve refahını artıracak şekilde oluşmasına etki edecek çalışmalar yapabilir,
- İlçe halkının refah ve mutluluğunu olumsuz etkileyecek kararların hayata geçmesini engellemeye yönelik veya bu kararların farklı yönlere kanalize olmasını sağlayacak çalışmalar yapabilir.
Söz konusu kararları etkilemeye yönelik bu çabalar partinin genel merkezi veya il yönetiminin politikalarına ters düşmemelidir. İlçenin sorunlarını, ihtiyaçlarını gündeme getirebilmek için çeşitli yöntemlere başvurulabilir.
- İlçe örgütü tarafından ilçedeki sorunların saptanmasına veya çözümüne yönelik olarak, Belediye Başkanı veya ilçedeki diğer karar organları üyelerinin de davet edileceği, ilçede yaşayan vatandaşlara açık toplantılar, konferanslar düzenlenebilir,
- Belediye Başkanlığına ve ilçeyi etkileyebilecek diğer karar organlarına yönelik olarak özel ya da kamuoyuna açık mektuplar hazırlanabilir,
- Basın duyuruları veya radyo, TV röportajları yapılabilir;
- Gösteri ve kitle eylemleri düzenlenebilir,
- Kanaat önderleri ile iyi ilişkiler kurulabilir ve yönlendirilebilir,
- El ilanı, bildiri, broşür ve diğer basılı materyaller hazırlanıp, dağıtılabilir,
Bu maddelerde belirtilen çalışmalara başlamadan önce ilçe örgütünün bu işleri başarmaktan neyi amaçladığı bu amaçlarını nasıl, kiminle ve ne maliyetle gerçekleştireceği hususlarının iyi planlanması ve analiz edilmesi gerekir.
İlçede seçilerek kamu görevlerine getirilen partili yönetici ve temsilcilerin hesap verebilir olmaları sağlanmalıdır. İlçe örgütlenmesinin bir diğer önemli işlevi partinin seçilmiş görevli veya temsilcilerinin hesap verebilir olmalarını sağlamak ve onları denetlemektir.
- İlçede kamu hizmeti için bir göreve seçilen parti üyesinin parti örgütüne düzenli olarak rapor vermesi gereklidir. Bu kişiler performans, eylem ve kararlarının parti talimat ve değerlerine uygun olduğunu kanıtlamalıdırlar. Bunlardan sapmalar ve uyumsuzluklar ilçe örgütü tarafından değerlendirilmeli ve partinin ilgili makamlarına rapor edilmelidir.
- İlçe örgütü, partinin dışından seçilmiş diğer kamu görevlilerinin ve temsilcilerin de performanslarını, planlarını, önceliklerini ilçenin refah ve gelişimi için yaptıkları çalışmaları, seçim öncesinde verdikleri sözleri tutup tutmadığını sorgulama hakkına sahiptir ve bu hakkını kullanmalıdır.
Partinin milletvekilleri ile düzenli bir diyalog içinde olunmalıdır. İlçe örgütü ulusal konular veya ilçeyi ilgilendiren konular hakkında TBMM üyeleri ile diyalog içinde olmalıdır. Bu diyalog çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikler partinin genel sekreterliğine ve partinin TBMM’deki yöneticilerine rapor edilmelidir. Bu raporlar özellikle milletvekillerinin ilçedeki seçmenlerin isteklerini daha iyi anlamasına olanak sağlayacaktır.
Komisyon çalışmaları vatandaşların yaşadığı sorunlara odaklanmalıdır. İlçe örgütü bünyesinde komisyonların oluşturulması ve iyi işletilmesi çok önemlidir. Bu komisyonlar ilçede yaşayan vatandaşların yaşadığı sorunlara yoğunlaşmalı, bu sorunlar karşısında partinin geliştirdiği çözümleri basit bir dille anlatmalı ve kendi partileri ile diğer partilerin söz konusu sorunlara yaklaşımları arasındaki farkları ortaya koymalıdır. Komisyonun görüşleri parti üyeleri ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Komisyonlarda oluşturulan görüşler sonuçlandırılmadan veya onaylanmadan önce bu görüşlerin bir taslak olarak ilgili vatandaşlar arasında da dolaştırılmasına gerek vardır. Böyle yapılarak, raporda ifade edilen görüşlerin, gerçekleştirilmesi planlanan eylemlerin vatandaş nezdinde önemi ve ne derecede kabul gördüğü test edilmiş olur. Bu, aynı zamanda ilçede yaşayan vatandaşları da raporun yazılmasına ortak etmiş olur. Bu komisyonların ilçe için önereceği çözümler parti üyeleri için seçim kampanyaları öncesinde önemli bir faaliyet alt yapısı oluşturur. Bu komisyonlara parti üyesi olmayan ve partiye sempati duyan uzmanların da destek vermesi sağlanabilir.
İlçede oluşturulan komisyonlar partinin genel merkezinin açıkladığı çizgi ile ters düşmemelidir. Ayrıca, ortaya koydukları önermeler seçimlere katılacak parti adaylarına fikri destek sağlamalıdır. Adaylar da komisyonların niyet ve söylemlerini dikkate alarak ilçedeki seçmenlere inandırıcı ve ikna edici öneriler sunmalıdır.
Strateji belirlemeye yönelik toplantılar yapılmalıdır. Partinin seçilmiş görevlileri (Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeleri, Muhtarlar) senede en az bir defa son zamanlarda meydana gelen gelişmeleri gözden geçirmek, iyileşmenin mümkün olduğu alanlarda partinin güçlenmesini sağlayabilecek stratejileri ortaya koymak üzere tam gün sürecek iyi hazırlanmış bir çalıştay tertip etmelidirler. Bu, gelecek yılın amaçlarını, bu amaçlara ulaşmak için gerekli anahtar parametreleri, yaklaşmakta olan faaliyetleri ve amaçlarını, yetki ve sorumlulukların dağılımını, bu çalışmaların nasıl izleneceğinin belirlenmesini de içerir.
İlçe örgütünün iletişimi kurumsallaşmalıdır. Üyeler ve vatandaşlar parti yönetimleri ile temasa geçtiklerinde mutlaka kurumsal bir yapı ile karşı karşıya olduklarını hissetmelidirler. Telefonla iletişim, web sitesi, sosyal medya iletişimi ve genel olarak iletişim politikalarının yürütülmesinde iletişim uzmanlarından destek alınmalıdır. İletişimde ağırlık genel merkezin faaliyetlerinin paylaşımı ve yorumlanmasından ziyade ilçe örgütünün neler yaptığı, neler yapmayı planladığı, ilçeyi ilgilendiren sorunlar hakkında ne düşünüldüğü konuları üzerine odaklanmalıdır.