Beyzanur Hatmorioğlu, Antalya Muratpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde elektromekanik bölümünde okuyorlardı.

MESEM projesi geldiğinde hem tecrübe kazanacağı hem de bir noktada kendisini sevdirirse işinin garanti olacağı söylendi. Hepimize söyledikleri gibi. Aldığı para normal işçinin aldığı para kadar değildi ama işçilerin yaptığı işleri yapıyor, onlar kadar çalışıyordu. Kalfaydı.

20 Haziran 2023 günü, bir aracın yakıt deposunun şamandırasını değiştirirken birden yakıt deposu parladı. Vücudunun yüzde 80’inin yanmasına mani olamadılar. Beyzanur olaydan sonra yürüyebilmek, ellerini düzgün kullanabilmek için 7 ayda 15 ameliyat geçirdi. Gazetelere olay iş kazasında bir kızın yaralanması olarak geçti. Oysa Beyzanur hayatının henüz başında, hiç gereği yokken dahil edildiği MESEM projesinde başkasının hatasıyla hayatı değişti. Beyzanur artık kendi bildiği Beyzanur değildi.

Eren Yüceboy’un şubat 2024’te yaptığı haberde adı geçen 17 yaşındaki Taner, Süheyl Erboz Mesleki Eğitim Merkezine yani MESEM’e kayıtlı öğrencilerden biri. Haftanın bir günü okulda 4 günü de iş yerinde çalışan çocuklardan biri yani. Çalıştığı iş yerinde 15 kiloluk bir motorun yüzüne çarpması ile yaralanıyor. Daha 17 yaşındayken böylesi büyük bir yaralanmanın travmasını ruhunda taşıyacak.

Hayatlarının henüz başında, gerçekten hiçbir şekilde çalışmamaları gerekirken, önlerinde zaten 65 yaşına kadar çalışacakları bir ömür varken çalıştırılan çocukların 9’u son bir sene içinde hayatlarını kaybetti. 9, 10 ve 11. sınıftalarsa asgari ücretin yüzde 30’unu, eğer 12. sınıftalarsa asgari ücretin yüzde 50’sini alan bu çocuklar, gönüllerince eğlenmeleri gereken, gezmeleri gereken yaşta MESEM programına katılıp canlarını iş yerinde bıraktılar. 2024 yılının başından bugüne kadar atölyelerde kaybettiğimiz çocuklar sadece istatistik olan çocuklar değiller. İsimleri şöyle: Arda Tonbul, Ulaş Dumlu, Zekai Dikici, Ömer Çakar, Ömer Girgin, Murat Can Eryılmaz, Erol Can Yavuz, Alperen Enes Ural ve Eren Dağ…

14 yaşındaki Arda Tonbul sac büküm makinesine sıkışarak, 17 yaşında Alperen Enes Ural inşaatta doğalgaz borusu döşerken yüksekten düşerek, 17 yaşındaki Muratcan Eryılmaz inşaatta yüksekten düşerek, 15 yaşındaki Erol Can Yavuz üzerine sunta bloklarının devrilmesi sonucu, 17 yaşındaki Ömer Çakar klima tesisatı döşerken ikinci kattan düşerek, 16 yaşındaki Zekai Dikici inşaatta yüksekten düşerek, 17 yaşındaki Ulaş Dumlu, atık havuzuna düşerek, 15 yaşındaki Alperen Kocayavuz inşaatta yüksekten düşerek öldü. Son ölüm haberi Konya- Karapınar’dan geldi.

MESEM öğrencisi Eren Dağ, çalıştığı sondaj firmasının Akören mevkisinde bir tarlada kuyu açmak için sondaj çalışması yapılırken elektrik akımına kapıldı ve yaşamını yitirdi.

Çocuklar ucuz işçi olarak çalıştırılıp bir bir kaza geçirip ölürken, İzmir Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesinin pilot ili olarak belirlendi. Bu proje kapsamında okullarda görevlendirilecek imamlar, müezzin ve hatipler ile çocukları din ve öteki dünya üzerine seminerlere dahil edecekler ve onlara ahiret hayatını anlatmaya çalışacaklar. Aslında olmaması gereken kazaları, önlenebilir badireleri kader olarak anlatmak planlara dahil olmalı.

Efendiler, biz çocuklarımızın mutlu olmasını, endişesiz olmasını, sağlıklı olmasını istiyoruz. Biz onların başlarına gelen kötülüklerle dini kullanarak baş etmelerini değil, başlarına bir kötülük gelmemesini istiyoruz. Meslek liselerinden neredeyse her hafta bir kaza ve ölüm haberi gelirken, üzerinde düşünmek gereken şey bu kazaları önlemek olmalı, bu kazalarla nasıl baş edeceklerini öğretmek değil. Yaptığınız tercihler çocukların iyiliğine değil. Onlara yarım asgari maaş veren insanların iyiliğine. Haklarını aramayan, başlarına geleni kader olarak gören bir nesil ile mutlu olacak olanlar sadece iş sahipleridir. Hem MESEM hem ÇEDES programlarının acil olarak sonlanması bu ülkenin çocuklarına yapılabilecek en hayırlı iştir.